August 29, 2009

Pelajar keliru etika pemakaian, minta pelaksana turut beretika

Tanjong Malim, 29 Ogos – Penguatkuasaan berpakaian mengikut etika pemakaian pelajar ke atas semua pelajar dalam beberapa semester sebelum ini mula dipersoalkan tentang kesesuaian dan cara penguatkuasaan peraturan tersebut.

Dalam beberapa kiriman yang dihantar melalui ruangan forum MyUPSI Portal, kebanyakan pelajar masih keliru dengan peraturan tersebut yang mewajibkan pelajar perempuan memakai kasut bertutup untuk ke kuliah.

Peraturan tersebut mula dipertikai apabila alasan menutup aurat digunakan sebagai justifikasi mengapa ia dikuatkuasakan selain sebagai satu etika sebagai bakal guru.

Berikutan itu, beberapa mahasiswi mempersoalkan bagaimana pula keadaan dan tindakan yang diambil bagi mereka yang tidak bertudung sekiranya alasan menutup aurat digunakan dalam penguatkuasaan memakai kasut bertutup penuh bagi pelajar perempuan.

Beberapa hari selepas itu, timbul pula saranan supaya pihak yang melaksanakan penguatkuasaan peraturan tersebut lebih beretika dalam menjalankan tugas.

Saranan yang dibuat oleh seorang pengirim itu menegur pihak pentadbiran yang membuat peraturan baru berkenaan pemakaian kasut ke kuliah di pertengahan semester dan menyebabkan kekeliruan apabila maklumat yang disampaikan bercanggah dengan beberapa pihak lain.

Dalam pada itu, pengirim turut menempelak pihak universiti yang lebih menekankan etika pemakaian kasut di kalangan mahasiswi berbanding etika berpakaian yang dilihat lebih penting jika dibandingkan kedua-duanya.

Ini jelasnya, tiada guna sekiranya kasut yang dipakai menepati etika yang digariskan tetapi pakaian jelas melanggar etika yang ditetapkan.

36 comments:

pemerhati said...

MENCARI 1000 KESALAHAN ORANG ADALAH LEBIH MUDAH DARI MENCARI HANYA 1 KESALAHAN DIRI SENDIRI....FIKIR-FIKIRKANLAH

cik leha said...

HEP nk cari duit raya kut. lawak jugak. kalau kata alasan tutup aurat, kami yang berkasut bertali di belakang, pakai stoking lg. tu pun kena warning. aurat ye... kalo student (muslim) xpakai tudung xper...janji kasut tertutup... ke camne HEP?

pastu selang sminggu lg, kasut bertali belakang dibenarkan. and then, buka sem dpn pkai sipar jepun pak gad wt dek jer. denda hanya pada waktu tertentu sahaja.

satu hal lg... nk cari kasut sesuai bkn senang. kasut betutup penuh byk yg kurg selesa. kalo kasut bertutup yg saiz 4 alahai... xjumpe kt pekan ni. ssh nk dpt. org pmpuan ni kaki senang luka, melecet, dah la slalu hjn kt tg.malim. beli yang elok pn xtahan lama. hmm..kalo yg slesa harganya pn +++ tp xtahan gk ngn cuaca cni.

---kejap bley, kejap xley.

Anonymous said...

MENCARI 1000 KESALAHAN ORANG ADALAH LEBIH MUDAH DARI MENCARI HANYA 1 KESALAHAN DIRI SENDIRI....FIKIR-FIKIRKANLAH

eza roslan said...

setuju la sangat
heboh nak kasut bertutup
gila ape.
yang baju2 terdedah apehal pulak
aku kene saman pasal tak pakai kasut bertutup
dulu tanye die cakap bole sandal bertumit sekarang tak bole pulak
ape jadah buta sume tu?
menyusahkan.

Anonymous said...

salam....nk ckp sikit member aku baru ni kena saman bub kasut ni la jgk...tp kasut yg dia pkai nimgkn salah....tp aku nk ckp sal sikap org HEP yg saman dia ni...bsikap korang tau la sendiri kan...jika plajar bckp sikit dikatakan kurang ajar tp bila pihak HEP ni mcmna plak...ada lect yg leh ckp elok2 wlpn jwtan mereka besar tp org yg kerja saman org ni jwtwn besar ka????

f_aRa_aINa989 said...

herm..kalau nak kata kena pakai kasut bertutup disebabkan aurat....cam x logik jugak...sebab ada student yang pakai sandal tapi pakai stokin(kebanyakannya yang betudung labuh prefer pakai camni)..kena tegur gak haritu....

tapi..kalau kata pihak UPSI dah start wat macamni....ok gak....sebab nanti bila dah mengajar kat sekolah ada certain2 guru besar@pengetua yang memang x kasi korang pakai kasut yang x bertutup....cam sekolah my momla...mmg guru besar dia x kasi guru pakai kasut x bertutup...

lagipun...nanti bila praktikalpun korang kena pakai kasut bertutup gak...betul x??

cuma mungkin bendani dibuat secara mengejut menyebabkan ramai mahasiswi mengamuk..hehe..(mungkin sebab ramai yang dah beli kasut style bertali2 kot++ditegur secara kasar oleh pak guard)..

hermmm..papepun..

papepun...bendani boleh wat...cuma timing x kena...sbb dah pertengahan sem..kalau nak..wat awal2 sem...

Anonymous said...

Buatlah pendedahan UPSIKINI pasal bayaran FAizal Tahir..kami mahasiswa/i nak tahu juga

Anonymous said...

sebenarnya pak gard di UPSI tiada keje..isu kasut yang simple..itu pon nak bebankan student ke ape??

hey pak gard,cuba mintak halang dulu student ang free hair masuk kampus..itu dosa lagi besar...ada berani ke pak gard???

pemerhati said...

apa kata kita wujudkan suatu cara yang mengkaji etika pakaian pekerja juga....mahasiswa kena mereka juga merasa.....ex.lect pn pakai kasut tutup..ok tak????respon

Anonymous said...

salam.. saya pun keliru juga dgn apa yg di buat oleh pak guard tu.. pakai ni slh, pakai itu pun salah... jadi yg mana betul ini.. kami di proton city lagi teruk dari kampus... pak guard mengada-ngada... bila di tanya arahan arahan dari pihak upsi... menyampah nya... pakai baju sukan warna putih lengan panjang n berkolar serta track suit hitam dgn kasut sukan pun kena saman juga.. bab kasut lagi lah.. byk member yang pakai kasut bertali di belakang n pakai stokin kena saman.. yang rambut berwarna tak kena saman pulak...

Anonymous said...

pak guard ni dia bkn bawah hep pun.. dia bawah canselori..
jadi dia spttnya xbleh lah mengikut telunjuk arah Hep dgn "sebetulnya". dia kena ada peraturan sendiri tentang etika pakaina pelajar sebab dia yang melaksanakan undang2 di upsi ni.. lau bab sahsiah dir pelajar pn sama jugak rasanya, ptt diletakkan bwk pak guard trus.. nnt akan menjadi satu maslah yang pelik sbb pak guard pnya undang2 lain, hep pnya lain.. jadi dua kepala dahhh.. Hep pn satu, dia pnya pegawai mengalahkan pegawai tadbir diplomatik (pegawai tinggi kerajaan).. mulut punya main sedap, marah2 pelajar.. dah lah xmesra rakyat bila pegi jmpa kat pejabat.. pelajar ni semua salah... xsemua lah pegawai macam tuu... tp kebanyakkan nya lah..

Anonymous said...

senang je nak atasi mslh ni... bawak dua kasut.. depan pak gard pkai yang betutup.. dah jauh cikit tuka je la.. pak gard duk kt pagar je..

kan senang,,, cuma besar ckit la beg korang..

Anonymous said...

aku heran btol gan peraturan kt upsi ni....cepat sgt peraturan btukar...kdg2 ikt pak guard jgk lau kt pintu timur pak guard xmarah plak laki gan pmpuan nek mto skali tp lau kt pintu nk g kdai abuya xble plak....1 lg yg pak guarg upsi yg kt pntu nk g kdai abuya yg kurus muda nma apatah xtau la mcm nk tunjuk lagak bila bcakap...bukan nk kata tp jgn la bsikap lbh manis ckp kurang ajar la kt pak guard yg kurus muda 2...org yg keja tinggi pn tau hormat tp dia ni sedar la sendiri tahap kt mana...bkn nk hina tp knyataan....jgn sampai pelajar tumbuk pak guard sudah....lau pelajar kena jga etika ketika bcakap pak pn hormat la sama...jgn la kuang ajar...buruk padahnya...aku respect kt pak guard yg dh otai ckp ok ja...yg pak guard baru smcm ja...ingt sama k....

Anonymous said...

KASUT BODOH ATAU $^#@#$%%$ YANG BODOH

Anonymous said...

Sampai saat ni tak pernah kene saman lg pasal etika pakaian ni.. w/pun kasut tak tutup penuh.. dari dulu pakai kasut tutup dpn.. jaga jari kaki.. wakaka.. nk pakai yg tutup penuh kaki x selesa.. tp tu lah kebelakangan ni tgk kekawan pakai kasut penuh cam best jer.. x kisah lah, jgn pakai selipar jepun sudah.. hehe

ain fathihah said...

tp musykil la..

kenapa pakguard tu kejab tegur, kejab buat dek ja..

Anonymous said...

aku pon bengang ngan pak guard, tnjuk samseng jew, lg stu pgawai hep yg jaga pntu kecik blakang 2, die skat ak pkai tshirt berkolar...
xkan nk pegi lab kebun n landskap pon kna pkai formal...
ble ak ckap nk g lab die kate bangla pegi kebun pon pkai kemeja..
bodoh betol la pgawai hep 2..
nmpak sgt die bdoh....
ak lwan jew ckap die, lantak la die kte ak krang ajar..
student pompuan yg pkai sluar ktat snang jew masuk..
mb die tergoda tgk paha pompuan 2 kut, smpai x terdaya nk sekat....
pgawai hep n pak guard mmg sial...

saya mohon pihak MPP brbincang ngan hep cz kami student Kemahiran Hidup slalu kna pkai bju tshirt berkolar pergi lab, kami byk lab, xkn nk g tanam sayur, nk g ternak, nk g welding, nk g pasang paip kna pkai bju formal kuttt...
lgpon dlm keselamatan bengkel ad sebut xbleh pkai kemeja n slack, mesti pkai jeans untuk kerja2 kayu, welding...
diorg sjew jew nk cr slah...
guard taman bernam la pling beretika, slalu senyum jew kat plajar...
guard tman u mcm bangkai, blagak nk mampos...
saya mohon MPP bincang nagan hep spy keluarkan peraturan2 yg tetap, jgn suka berubah2...
dan inform kat student peraturan2 yg tetap supaya pelajar xconfius...
hantar pegawai hep n guard kursus etika spy lbih beretika..
pegawai hep lelali mmg miang, klu bab pompuan snang jew lpas...

saya luahkan ini adalah dr pemerhatian sya..

harap pihap yg terlibat ambil prihatin masalah kami...

Anonymous said...

MAna dia pendedahan Faizal Tahir..kami nak tahu juga berapa duit digunakan

insan prihatin said...

bab isu kasut ni...
kenapa nak jadi isu besar?
salah ke kami student pakai kasut yang tak bertutup?
jangan jadikan alasan menutup aurat sebabnya bak kate sesetengah pembace upsi kini, student muslim free hair xde plak kne saman??? pekes??
jawablah pihak pentadbiran.
at least, benarkanlah kasut x bertutup 2...coz kitaorang bkn pakai selipar pom!
kalo selipar 2 logik la jugak nak disaman. Fikir-fikirkanlah kalau nak buat peraturan 2...
sesetengah student mudah melecet kakinye bila pakai kasut bertutup...
bkn sengaja diada-adakan...mmg kenyataan...bila kaki melecet, susah nak berjalan..kenalah faham perasaan kami ni.

Anonymous said...

kalau mat bangla bleh pki kemeja pegi kebun, org gali kubur xda plak pki kemeja... haha
bangang betul..

Anonymous said...

ALAMAK, MINYAK NAIK PLAK!!
APA SDH JADI..

Anonymous said...

pak guard yg lbh2 kdg2....sal peraturan pelajar laki gan pmpuan xleh naik skali pak guard yg usulkn...dengki ke wahai pak guard...klu sal ni korang wt untuk kbaikan ok fine aku leh tima....tapi yg naik keta mcmna plak korang tau ka apa yg jd....kena pelajar yg dh kahwin pn xleh jgk ke....nape wt kami ni mcm bdk sek...sedangkn sek pn laki gan pmpuan naik skali dlm kwasan sek pn ok....jgn wt kami ni mcm bdk bodoh n sedar korang lg bodoh bub jd pak guard...mtk maaf bub kuang ajar dgn org yg mmg kuang ajar...

anak ABG LONG ///

pegawai HEP said...

Salam.

Senang sahaja. Kepada pemerhati dan yang memerli serta yang banyak bercakap tapi otak letak kat kepala lutut...Kalau orang lain boleh ikut peraturan kena awak x boleh ikut? Orang lain ok shj pakai kasut tutup. Pakai Tie. Nak kami jadi lebih "Tidak Bertolak Ansur Ker'?

Anonymous said...

selama ni btolak ansur ke....undang-undang kasut btutup tujuan untuk apa jelas la secara tperinci bub suma peraturan salu btukar2 maklum la peraturan manusia wt...jgn la marah...

Anonymous said...

beginikah caranya pegawai hep menjawab soalan????
tiada kesopanan lansung, gna perkatan sesuka hati...
beginikah keaadaan staff upsi???
kalau pegawai pon ckap cam ni nak marah kan student xder bahasa plak...
pegawai hep nk tunjukkan kezaliman plak kew???

Anonymous said...

apa ni pgawai HEP ckp mcm ni...ko ni bdk2 ke....ish2 xsangka btol ada jgk org yg keja dlm HEP mulut mcm #%$#*(&^%...apa la...asyik nk cr salah pelajar ja nape duit dah xdak ka atau pkara mcmni nk kami report kt kmenterian pengajian tinggi sal apa yg pelajar asyik kena...kdg2 sampai xmasuk akal ksalahan yg korang ciptakan...g lab pn kena kai kmeja....jgn pkr kerajaan xambk pduli klu kami report...

Anonymous said...

HEP mmg cm sial doh..
aku geram bkn apa,,
bdk praktikal kena yuran..
pe kejadahnya..
apa perkhdmatann g diaorg guna..
praktikal kt pahang sbg cth..tp kena yuran mcm2 yuran.padahal x guna pun..
bdoh ke xbodoh ni...
harap bljr tinggi2..tp x pk kesusahan org lain...

pe kejadahnya asyik nk ambik duit pljr..
kami pnjam duit utk bljr..bkn pjm duit utk bg anak bini korang makan duit HARAM!!!!!

Anonymous said...

HEP mmg cm sial doh..
aku geram bkn apa,,
bdk praktikal kena yuran..
pe kejadahnya..
apa perkhdmatann g diaorg guna..
praktikal kt pahang sbg cth..tp kena yuran mcm2 yuran.padahal x guna pun..
bdoh ke xbodoh ni...
harap bljr tinggi2..tp x pk kesusahan org lain...

pe kejadahnya asyik nk ambik duit pljr..
kami pnjam duit utk bljr..bkn pjm duit utk bg anak bini korang makan duit HARAM!!!!!

Anonymous said...

BODOH LAH PERATURAN WAJIB PAKAI KASUT TUE....ORANG DAH LAH SAIZ KAKI BESAR NAK CARI SAIZ KASUT PUS SUSAH...MAU TAK MAU TERPAKSA JUGA PAKAI KASUT BERTUTUP SAMPAI KAKI NE BOLEH BERNANAH...MACAM LA SENANG NAK BELI KASUT SEKALI PAKAI TAK SAMPAI SEBULAN DAH KOYAK...TAPI DUIT ELAUN BELUM MASUK LAGILAHHHHHH....SENGSARANYA PERATURAN NE...CUBALAH BAGI KELONGGARAN SKIT DIBENARKAN MEMAKAI SANDAL BERTALI BELAKANG....

Anonymous said...

memalukan..sikap HEP yg kebudak budakan..sepatutnya beri tempoh masa yang sesuai kepada pelajar utk mematuhi peraturan...peraturan utk mendidik bukan untuk menzalimi pelajar..ni hukum rimba bukan rule of law..."aku berkuasa, xikut cakap aku, aku saman..." BERI TEMPOH MASA YANG SESUAI..pelajar boleh patuh kalau sikap HEP yg mesra pelajar..KAMI BOLEH BERFIKIR WARAS...cheers!!

Anonymous said...

KEPADA "PEGAWAI HEP" TU, YG KOMEN BERLAGAK SEMACAM TUU.. KAMI PN NK UGUT JUGAK NII.. LAPORAN DH SIAP, SURAT PN DH SIAP, UNUTK DIHANTAR KEPADA PIHAK MEDIA SUPAYA PERKARA2 BERKAITAN TENTANG MASALAH PELAJAR NI AKAN DI NYATAKAN TERUS DAN AKAN DIKETAHUI 1MALAYSIA, MCM APA YG BERLAKU KES 'UPSI RUMAH KEDAI', BUKAN NIAT NK MEMALUKAN.. TP NIAT NK MEMBAHASAKAN PIHAK HEP NIII.. KALASU HEP DH READY NK LAWAN DGN BLEHHH, KAMI DH BERSEDIA UNTUK BERLAWAN, XPAYAH BG ALASAN YG BYK KERTAAN KAMI DH ADA BUKTI YG SECUKUP CUKUPNYA..

*BAQAL GURU MERANA

Anonymous said...

ini sudah bagussssss....dedahkn je kepada media....biar 1 malaysia tau sikap yg suka mkn duit pelajar ni...

Anonymous said...

ade ke aku ni lelaki, aku ade ke aurat kat area kaki sampai pakai sandal pon kena saman??? lgpon upsi jerk yg melebih2.. cara melayan student ni suh pakai formal2,kasut bertutup smua tu memerlukan kos yg tinggi..ingat kami semua ni banyak duit ke??? kalau dah hari2 duk mencekik duit kami,lama2 abis jugak... last2 duit loan wat derma kat upsi jerk..

Anonymous said...

pegawai HEP said...
Salam.

Senang sahaja. Kepada pemerhati dan yang memerli serta yang banyak bercakap tapi otak letak kat kepala lutut...Kalau orang lain boleh ikut peraturan kena awak x boleh ikut? Orang lain ok shj pakai kasut tutup. Pakai Tie. Nak kami jadi lebih "Tidak Bertolak Ansur Ker'?

"biadap sungguh bahasa pegawai HEP rapanya"

Kami sebagai penjaga pelajar akan mengambil tindakan. Harap pelajar semua bersabar.

MOHD KHORI said...

PERIBAHASA MELAYU...Mahu 1000 Daya, Tak Mahu 1000 Dalih, begitulah ungkapan kepada insan yang mahu berubah dan sebaliknya. ALLAH sendiri pernah berfirman.... Aku (ALLAH) tidak akan mengubah nasib seseorang hambaKU, kecuali hambaKu sendiri mahu berubah. Sesuai bulan HIJRAH maka sesuailah kita sebagai umat Islam yang berstatus student mahupun bukan student yang pastinya ada kemahuan untuk mengubah diri dari baik ke lebih baik lagi.

Sebenarnya tidak ada Teguran yang dipandang tidak baik dan ada juga Teguran dapat membina dan menjana kemajuan diri. Cuma terletak kepada penerimaan diri (individu) mahu menerimanya secara positif atau negatif.

MOHD KHORI said...

PERIBAHASA MELAYU...Mahu 1000 Daya, Tak Mahu 1000 Dalih, begitulah ungkapan kepada insan yang mahu berubah dan sebaliknya. ALLAH sendiri pernah berfirman.... Aku (ALLAH) tidak akan mengubah nasib seseorang hambaKU, kecuali hambaKu sendiri mahu berubah. Sesuai bulan HIJRAH maka sesuailah kita sebagai umat Islam yang berstatus student mahupun bukan student yang pastinya ada kemahuan untuk mengubah diri dari baik ke lebih baik lagi.

Sebenarnya tidak ada Teguran yang dipandang tidak baik dan ada juga Teguran dapat membina dan menjana kemajuan diri. Cuma terletak kepada penerimaan diri (individu) mahu menerimanya secara positif atau negatif.