August 8, 2009

Konsert Pesta Konvo terima kecaman

Tanjong Malim, 8 Ogos – Program Konsert sempena Pesta Konvokesyen yang bakal berlangsung 11 hingga 15 Ogos ini menerima kecaman banyak pihak selepas berita mengenainya sudah mula tersebar.

Sementara itu, tindakan beberapa kumpulan di UPSI yang sejak awal tidak bersetuju konsert tersebut diadakan telah mengedar risalah mengaitkan penganjuran konsert tersebut sebagai tidak insaf dengan musibah yang dihadapi baru-baru ini – wabak H1N1.

Dalam satu tinjauan selepas solat jumaat petang semalam, rata-rata para jemaah yang membaca risalah tersebut turut sependapat mengecam penganjuran program tersebut.

Menurut sumber, orang ramai yang membaca risalah itu turut bersetuju tidak dimasukkan konsert dalam Pesta Konvokesyen kerana suasana pada ketika bulan Syaaban yang begitu hampir dengan Ramadhan dan penganjuran konsert itu juga tidak bertepatan dengan institusi pendidikan seperti UPSI.

Dalam komen lain yang disampaikan sumber, turut dipersoalkan tentang kos penganjuran program tersebut yang semestinya menelan belanja puluhan ribu ringgit dan menganggap sebagai satu pembaziran.

Penganjuran konsert pada kali ini dikatakan bakal menampilkan bekas juara Malaysian Idol, Jaclyn Victor.

Penganjuran konsert sempena Pesta Konvo pernah menerima bantahan hebat di kalangan pelajar sebelum ini sehingga membawa kepada pembatalan program tersebut di saat-saat akhir.

13 comments:

Anonymous said...

sy rsa konsert boleh diadakan sekiranya langkah berjaga-jaga dilaksanakan..seperti pengunjung yang datang harus memakai mask bagi mengelakkan penularan H1N1...tp Jacklyn Victor x bole pakai mask sbb takut suara dia x dgr nnti..

مَعهَدين الُمعلمْ said...

Orang yang menganjurkan konsert itu memang tidak bertanggunjanwab.

Mari kita sama-sama mendesak batalkan konsert tersebut.

Kalau xnak batalkan pun sediakan artis lelaki sahaja dan dijalankan mengikut adab-adab Islam..

Anonymous said...

aduh..bengongnya penganjur pesto konvo upsi ni..
x amik pengajaran ke dari UUM..
korang tau x, kt uum, 25hb julai, UUM wat konsert maksiat apa ntah..ada tomok dan beberapa artis lain..bergedik2 la bdk2 UUM kt konsert tu..27hb, UUM kene kuarantin, kene tangguh kuliah, binatang babi wat selesema..

I'M NOT mr_PERFECT said...

dyeorg yang nak anjur konsert tu nak rasa cuti wabak seminggu lg la 2...hahahahahah
UPSI merupakan universiti pendidikan, sesuaikah dianjurkan konsert2 itu semua??
sama2 fikirkan...

Anonymous said...

stop la wei..
upsi ni bukn pusat hiburan..
xperlu konsert2 ni.
knape x pggl band metal wat shoe?
mst sbab metal tu budaya xbaik kn?
dah tu ape bezanya bwk artis2 yg hny dtg utk melekakan sbg hiburan?
budaya baik kah itu?

Anonymous said...

kenapa la kita masih x sedar lg nak petunjuk yg ALLAH berikan???
dengan bala H1N1 yg Allah dah berikan pn nak adakan konsert lg..

jgn lepas ni ALLAH turunkan bala yg lebih dashyat lg baru kita nak sedar..

Anonymous said...

tau pulak universiti pendidikan..bakal jadi cekgu..yang ko dok main politik dari luar tu??Dok sanjung2 Anuar,Hadi??Dom nak buat debat ISA??Bodohhhhhhh!!!!

Anonymous said...

aku cadangkan artis2 yang bwk irama world mcm yassin,bienda,akbar,aiman @ yg sewaktu dengannya.sebab imej diorg ok sket.xpun pggl halim yazid.mst xde kecoh2.kita dah xleh lari daripada nak pggl artis sbb dah mcm jd budaya kita.lgpun xsalah sbb bleh memeriahkan mjlis.lg satu,crowd yg dtg tu la penunjuk aras program tu bjaya ke x.klu korg ada idea cmne nak tarik crowd,bg la idea.jgn ckp cmni `UPSI merupakan universiti pendidikan, sesuaikah dianjurkan konsert2 itu semua??
sama2 fikirkan...ckp suh fikirkan.tp idea xbg.so cmne la nak setelkan mslh?so sape2 yg nak tulis pasni,jgn nak kutuk2 je ok.bg idea n cara penambahbaikan.fikir rasional,jgn fikir pki emosi.aku tau rmi yg membangkang n rmi yg menyokong.so apa kata kita cari titk persamaan utk setelkan mslh ni..td aku dah bg idea.kita pggl artis2 irama world mcm yg aku bgtau td la.so ape plak pndapat korg?

Anonymous said...

aku cadangkan artis2 yang bwk irama world mcm yassin,bienda,akbar,aiman @ yg sewaktu dengannya.sebab imej diorg ok sket.xpun pggl halim yazid.mst xde kecoh2.kita dah xleh lari daripada nak pggl artis sbb dah mcm jd budaya kita.lgpun xsalah sbb bleh memeriahkan mjlis.lg satu,crowd yg dtg tu la penunjuk aras program tu bjaya ke x.klu korg ada idea cmne nak tarik crowd,bg la idea.jgn ckp cmni `UPSI merupakan universiti pendidikan, sesuaikah dianjurkan konsert2 itu semua??
sama2 fikirkan...ckp suh fikirkan.tp idea xbg.so cmne la nak setelkan mslh?so sape2 yg nak tulis pasni,jgn nak kutuk2 je ok.bg idea n cara penambahbaikan.fikir rasional,jgn fikir pki emosi.aku tau rmi yg membangkang n rmi yg menyokong.so apa kata kita cari titk persamaan utk setelkan mslh ni..td aku dah bg idea.kita pggl artis2 irama world mcm yg aku bgtau td la.so ape plak pndapat korg?eactai

Pelajar-IPT said...

aku cadangkan artis2 yang bwk irama world mcm yassin,bienda,akbar,aiman @ yg sewaktu dengannya.sebab imej diorg ok sket.xpun pggl halim yazid.mst xde kecoh2.


eeeeeeeeeeeeee takde ker artis lain tolong la mmg la drang ni ada imej yang bagus....jadi mmg terang2 kamu anggap jac tak ada imej bagus....wooooiiiii sedar sikit la....kamu ingat imej yang bagus semetinya ker yang pakai tudung labuh.....pakain labuh mcm baju mengandung wakakkakkaka.....apa ler......cuku2 la menghakimi sesama manusia

Pelajar-IPT said...

aku cadangkan artis2 yang bwk irama world mcm yassin,bienda,akbar,aiman @ yg sewaktu dengannya.sebab imej diorg ok sket.xpun pggl halim yazid.mst xde kecoh2.


eeeeeee cukup2 la artis mcm ni....kalu pasal upsi....artisnya nasyid la apa la.....bagi ler peluang sama non-muslim...pentingkan diri sendiri lah kamu ni.......harap2 anak kamu nanti ada yang jadi artis...rasakan mcm mna anak sendiri di boikot oleh golongan alim wannabe mcm kamu ni.....

Anonymous said...

mcm sial sj kan bwa artis2 nasyid...

Anonymous said...

mmg bongok la korang nie.. aku rasa, yg terbaik,nanti wat konvo, 2 versi. pas tu, satu versi utk islamic, satu versi utk bkn islamic.. hbs citer. xder gadoh2. tgk maner yg dpt sambutan.. kalau x, bg jer minah2 n mamat2 yg kononnya alim, buat program sendiri utk pesta konvo. hanya tau mbangkang jer.. tpi xtau nk buat program... kalau ade pown, xdpt sambutan pun... hahaha!!!