October 8, 2009

HBM : Pelajar DPLI ambil peluang adu masalah

Tanjong Malim, 8 Okt – Tindakan Exco-Exco Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) Pro Kebajikan yang mengadakan ‘Hari Bersama Mahasiswa’ (HBM) pelajar-pelajar Diploma Pendidikan Lepasan Ijazah (DPLI) di Proton City dilihat sebagai langkah yang boleh meredakan pertelagahan yang berlaku di kalangan warga UPSI sejak akhir-akhir ini.

Program HBM yang dijalankan semalam di Bangunan Bilik Kuliah Proton City dilaporkan menjadi tumpuan pelajar-pelajar DPLI membuat aduan berkenaan masalah yang dihadapi sejak memulakan pengajian di UPSI.

Menurut Norhisyam Che Hamid (gambar), Exco Kesenian & Kebudayaan MPP UPSI, kebanyakan aduan yang diterima adalah berkenaan perkhidmatan bas, wang elaun dan bayaran balik wang pemeriksaan kesihatan sebanyak RM 80.00.

Mengulas tentang aduan yang dibuat, Norhisyam berkata pihaknya akan mengajukan perkara tersebut kepada pihak berkenaan dan aduan bertulis seperti ini akan menjadi bahan bukti sekiranya masalah tersebut masih tidak dapat diselesaikan.

“Aduan bertulis ini akan jadi bukti untuk kita bawa kepada pihak berkenaan dan insyaAllah maklum balas serta perkembangan berkenaan aduan yang dibuat kita akan kita samapaikan kepada mereka”, jelasnya.

Sementara itu, sebahagian besar pelajar DPLI yang mengadu turut mendakwa mereka menghadapi kesukaran untuk ke perpustakaan dan membuat urusan di kampus utama UPSI kerana terpaksa menunggu bas selama 2 jam untuk ke sana.

Untuk rekod, seramai 2320 pelajar mengikuti program DPLI di UPSI yang kebanyakannya tinggal di Proton City dan Kota Malim Prima, kira-kira 15 kilometer dari kampus utama UPSI.

33 comments:

Anonymous said...

ade HBM smlm kat Proton? xtau pun..
nak tmbh lg..duit yg byr rm250 utk orientasi tu, ramai lg pelajar yg xdpt baju, beg & payung. pastu tshirt UKLK pun ade yg xdpt lg.

Anonymous said...

saya sangat setuju dgn pertemuan ini, kalau boleh MPP kena dtg approach dpli sebanyak sekali sebulan, sebab kami bayar tau yuran MPP tuh...xkan bute2 je byr tapi xdpt khidmat kan...dhlah kami xde point of contact kat upsi ni...

awat lah upsi ni sgt lembab management dia hah!!!! sepatutnyer duit elaun kami yg tertunggak selama sebulan tu, kan dh ada pd upsi nape nak tangguh2 lagi~!!!! bayar je lah..mcm lah tu duit upsi!!!! ke nak cilok duit kami sikit2....untuk pengathuan...elaun kami yang untuk dua bulan pertama tu mcm kurang lah amount dia...kalu kira2...mcm kene deduct rm20 sebulan,,,dan duit elaun kami short rm40...boleh x bendahari buat justification, kenape kene deduct?

Anonymous said...

ehh bila masa pulak ne..tak da apa2 poster pun...isu elaun kami ada jalan penyelesaian ker?

Anonymous said...

kempen hisyam ker?Hahahaha..

Anonymous said...

saya pasti yg elaun kurang 43.12..masa penyata awal upsi senaraikan caj yg dikenakan walaupun tak patut..tapi bila elaun dah ade upsi tak senarai pun kenyataan invois tu...part mana upsi cut..bukan ape..nak kepastian shj..kalau dihitung seorang 4o lebih kalau 2300 orang dah 100k tuu...banyaknyerrr..

Anonymous said...

kenapa la pelajar dpli ni macam mengada-ngada je..

Anonymous said...

yg x bkaitan jgn sibuk2 lak...

Anonymous said...

kalo kene kat ko padan muka.ko tu sebenarnye jeles.mana muka2 pro kualiti????duk dating kat kafe adalah...itu ke nama nye pemimpin.
ALLAH akan tnya setiap amanah yang dipegang. HIDUP cikgu hisham.hidup kebajikan!!!

Anonymous said...

Cuba korang tgk sapa yang mulakan dulu nih. Nak ngadu salah. Yang xtahan nye menyibuk je bagi komen. Kalu org cakap kurang ajar kata budak dpli kurang ajar. Tolong la bagi la sokongan membina cikit, ini xtahu sebab asyik dok ngutuk je kije ye. mak ayah korang ajar ke ni. or mak ayah korang ni sama je , suka cari pasal..............

rambo malaya said...

tau xpe..memang mengada.huh

Anonymous said...

untuk pengetahuan umum, pljr dpli x ngade2..kami cuma nk tuntut hak..nk dptkn kpstian..klu btl pihak pengurusan mmg wajib mmbuat ptngan tersebut, tlglah nyatakan pd kami ape yg diptg..x la kami tertanya2..isu ni jd besar dsbbkn pihak pengurusan mmbuat sesuatu tnpa penerangan yg jelas..kpda cik/en yg mengeluarkan kenyataan pljr dpli ni ngade2, anda tdk brda di tmpt kami..klu anda ditmpt kami anda jg psti akn merasa x puas hati jg bila hak anda diperkotak-katikkan..tujuan kami cuma nk menuntut hak kami dn jg menegakkan keadilan shja..satu lg, ditujukan khas buat pljr ISMP...kami ade terdgr perbualan slh srg pljr ISMP di bus stop UPSI yg menyatakan pelajar DPLI ni smbong..wahai adik/abg/kakak yg dikasihi sekalian, kami x smbg..mgkn disbbkn tmpt bljr yg berlainan mmbuatkn kite semua jrg bertemu dn mgkn jg kite terjmpe pd ms yg x sesuai (tgh ade urgent so nk cpt ke)..x knl maka x cinta..hrp2 kite sume x bermusuhn hnya krna slh fhm ye...kpda pljr DPLI..hrp sgt sume dpt bersbr...setiap yg terjd ade hkmahnya..

nixampp said...

salam...

kita kawan2 xmo lawan. DPLI @ ISMP sama2 menuntut ilmu.ada masalah boleh bawa bincang.

tntg isu elaun DPLI, sy hnya boleh boleh mengaluh & mengharapkan pihak pengurusan kewangan UPSI dapat mengatasi masalah ini segera.jika ada pemotongan, kemukakanlah perinciannya supaya pljr2 x terusan mmbuat provokasi.

adik2, abg2 & akak2 x payah lh smpi mengaitkan soal mk ayah di sini.sedih mereka lihat kita bertengkar begini.

kpd pihak2 MPP, sy mengucapkan tahniah jika ada di antara anda yg sanggup memperjuangkan hak2 pljr2 UPSI yg memerlukan anda mmbawa suara mereka ke pihak atasan.kpd MPP yg masih lena, sedarlah segera, ini amanah Tuhan.

Anonymous said...

aku sokong...pihak UPSI sila ambil perhatian..jangan ingat student DPLI ni boleh diperbodohkan..lagi satu ada dengar x isu duit 2nd elaun x sama nilai antara kami..ada yang dapat 2k, ada gak 1k je..apa kesss???? boleh jelaskan...

Anonymous said...

hari ini timbul 1 gi masalah..
terdpt budak dpli yang nyatakan elaun yang diterima pd bulan ni tidak sama..ada yang dapat rm 2400++ dan ada yg dpt rm 1300++..napa dan sebabnya..?? semakin pening dengan pentadbiran bendahari di upsi ni..sesiapa boleh tlg balas apa yg telah berlaku sebenarnya..

Anonymous said...

ye.. pastu elaun tuk bulan nie kire termasuk yang sebulan tertunggak tu kan.. tapi nape ade yang dapat 1.3k n ade plak yang dapat 2k over? ape kah?

korang nie.. x baik tau songlap duit orang.. tu kan amanah tu.. patut la x efisyen keje korang.. x berkat rupenye..

pastu nak tanye skit.. duit perkhidmatan 200 inggit ngan perkhidmatan pelbagai 70 inggit 2 untuk ape? ape perkhidmatan yang mahal sangat 2 ek? bas ke? bas pun asyik xde jek.. internet? internet pn kami baya bulan2 ape tu pun klu dapat la..

Anonymous said...

Terima kasih kepada MPP atas tindakan yang diambil. Sangat dihargai...
Kalau boleh cari juga penyelesaian untuk kembalikan hubungan baik ISMP dan DPLI. Kita sesama bakal guru tak elok kalau bertegang lidah. Bukan semua yang terlibat, mungkin segelintir tapi kalau tidak dicegah awal ia akan merebak.
Kepada DPLI student (termasuk aku), jangan lah kita mudah melatah. BE PROFESSIONAL...api takkan marak kalau tiada angin...

Anonymous said...

aik duit aku xcukup la mcm kwn2 aku dapat. ke upsi ni nak simpan duit aku nak dapatkan faedah. kalu betul aku xhalal kan lah.

Anonymous said...

sapa yang mpp yang datang tuh. bagus la. kitaorang pasti akan undi kalu kebajikan kami terjaga......... upsi kene ingat kami ni dpli ada 2400 orang. nanti masa pilihanraya kampus kami akan mencipta sejarah untuk memilih bukan pro kerajaan. baru la pentadbir tahu kuasa kami. pastu mulala cari duit sana sini. sebab pro kerajaan kalah

Anonymous said...

memang betul..kami dah berapa kali pergi ke hal ehwal pelajar bahagian kebajikan tanya pasal baju, payung dan beg tapi jawapan yang di terima order belum sampai, tunggu kami telefon..kami tak tau lah sampai bile.semester pun dah nak habis...camna nie..abis 250 tu kami bayar tuk aper..

Anonymous said...

weh kengkawan,
sy dapat full utk 2 bulan..
ye3...

Anonymous said...

Salam,
pagi ni saya berjumpa pihak bendahari utk bertanyakan sebab mengapa sy hanya mendapat 1 bln elaun sj ttp ada yg dpt 2 bln? setelah diterangkan barulah sy faham bahawa senarai nama penempatan yg revised and latest tidak dibuat oleh pihak uklk so bendahari tidak dpt menentukan siapa pelajar yg duduk di pcdc dan selain dr tu cuma malim prima saja yg complete,so bendhari telah berjanji akan membyr lg 1 bln elaun tu pada selewat2nya selasa depan...berdoa la yer,if xda jgk pi serang lagi skl

Anonymous said...

a'ha..elaun masa kite dpt mula2 tu mmg xcukup amount dia..dh lah duit 80 tu xdpt smpai skrg..kami yg duk umah sewa ni knp dapt elaun utk bln ni xpenuh gak..sepatutnye kami xder kena mengena ngan penginapan yg disediakan oleh UPSi...UPSI ni kan indah khabar dari rupa..serik aku nk bljr kat cini lg..ni lah kali pertama dan terakhir kot...lps ni generasi aku akan dtg aku xbnrkan mtk kat UPSi lg dh..cukup lah aku sorg yg rasa perit nyer disini...

Anonymous said...

btol ke mpp dtg melawat??
nape xde hebahan pun??
pttnye perlu ade announcement supaya pelajar2 dpli semua tau...
byk tau benda yg kami nk citer, adu, btau pd mpp..

ape2pun thanks sbb dtg melawat dpli...arap en.hisyam dpt amik tindakan segera atas emua yg beliau senaraikan tu...

psl elaun tu, nape list name x direvised??
pentadbiran x bt keje ke???jgn la bt keje last minutes...
please la...
kene la pro skit...
br bleh jd universiti bertaraf dunia...klu cmni la,tggu kucing btanduk la jwbnye...

Anonymous said...

bdk ismp jgn sibuk pasal elaun bdk dpli..coz kite x sibuk pon psal ptptn korg..diam dh ler..coz bkn mslh korg..ni antara management upsi ngn bdk dpli..bdk ismp x thu ape2 pon pasal elaun2 ni..jd,diam je..

-x suke org bzy bdy-

Anonymous said...

elaun utk bulan 9 & 10 dah masok ke? sy takde lagi pon...
=(

Anonymous said...

MPP UPSI g proton? xpnah dgr pun de ke? x pnah nmpak pun. wahai MPP g la proton city..tgk kt org...jgn bgmbar dlm foto...n poster..jer..

Anonymous said...

a'ha..elaun masa kite dpt mula2 tu mmg xcukup amount dia..dh lah duit 80 tu xdpt smpai skrg..kami yg duk umah sewa ni knp dapt elaun utk bln ni xpenuh gak..sepatutnye kami xder kena mengena ngan penginapan yg disediakan oleh UPSi...UPSI ni kan indah khabar dari rupa..serik aku nk bljr kat cini lg..ni lah kali pertama dan terakhir kot...lps ni generasi aku akan dtg aku xbnrkan mtk kat UPSi lg dh..cukup lah aku sorg yg rasa perit nyer disini...

...................................

rezeki kat tangan Tuhan... siapa kamu untuk menentang takdir Tuhan. hahahahahahahahaha.......... sendiri kena ingat.... BELIK...

Anonymous said...

tak berkat ape yg korang study kat sini kalo dok kutuk upsi jer. ape daaa. aku bangga jadi anak kandung suluh budiman. aku bangga pilih upsi sebagai pilihan pertama nak jadi cikgu dulu. skrg dah sem 7. nanti mesti aku rindu upsi. peace.

Anonymous said...

kpd budak2 ISMP jgn bz body ttg budk DPLI.TAK TAU BIK DIAM.diri pn blm tntu arah tuju nak tunjuk bagus.korang tk kene korang tk rasa.kami bdk DPLI bukn mudh utk diperbodohkan mcm korng.angguk jer walau tk btul.asyk duk dengki bdk DPLI.aku SETUJU 1 komen.biarla ni terakhir aku di UPSI.MANGMNT hancur...patut r UPSI "u" paling trcorot.UPSI yg tau mintak duit bayar tu bayar ni je.tp tk nyatakan dgn jelas byran apa.tibe2 duit tk cukup dr sptutnya.bdk2 DPLI U lain tk macm ni pn.sume ditnggung.ni UPSI SUME DUIT!!ingat Kami TAK HALALKAN DUNIA AKHRAT duit kami diambil.MPP buat hebahan besar2ran spy bdk DPLI tau korg wt pjmpaan.sng.dgr masalah kami.bukan gOyang kaki jer stkat glamor dgn MPP msuk dlm poster saiz plg bsr.ke takut dgn budk DPLI YG HEBAT....SO...PK2 YER..

Anonymous said...

leceh r nk tinggalkan komen dlm peti kt proton tu..dh la ada deadline lg..

MPP baik korg bgatu jer email korg.. sng skit ktorg nk ngadu.

x yh nk sshkan korg g proton sn tuh.. kalu ismp tau suasana admin building proton tue, msti jeles lah..

tmn bernam tue hampes jer..wahaha

Anonymous said...

bukan nye xbersyurkur dpt dpli ni aku syukur sgt2...ye lah time study dh dpt elaun xcam ms wat degree tu dpt pinjaman kn byr balik..tp knp upsi slu wat main2 psl elaun tu..duit80 tu pn xmsuk lg..dh la kami xguna perkhidmatan kat klinik upsi..knp ms awal2 dlm surat tawaran xckp blh wat kat klinik swasta xplu kami byr..knp susah sgt nk masuk kan blik duit kami tu..bkn pergi mn pn duit tu kn..tp xtau la kot phk U gn utk tujuan lain kan...knp bdk2 ISMP ni slu menyalahkan bdk2 DPLI?ape mslh nyer ni..ms minggu suai knl lg bdk2 ISMP xpuas hati ngan dpli knp ek?

Anonymous said...

ntah bile mase nye datang pc... xde bagitau pon... ke takot bedepan dengan dak DPLI, huh!

Anonymous said...

- Potongan Elaun
Untuk kepastian, sila ke bendahari untuk dapatkan penyata.

- Duit masuk tak cukup
Sila dapatkan maklumat yang sahih di bendahari,

- Yang duduk umah sewa,
Sila check balik, adakah nama anda masih ada dalam UKLK punya list.

- Terkini untuk student DPLI.
(forum utk student DPLI -
http://dpliadmin.ipbfree.com/index.php? ) boleh mendaftar di sana, so bolehlah kita bincang aper2 yang berkenaan dpli ajerk. ISMP jangan sebok2.