October 15, 2009

80 graduan B & K gagal INSAK, temuduga

Tanjong Malim, 15 Okt – Kira-kira 80 graduan program Bimbingan & Kaunseling dilaporkan gagal dalam ujian INSAK dan temuduga menyebabkan graduan program tersebut antara yang terbanyak gagal dalam penempatan pada kali ini.

Perkara tersebut disampaikan oleh Ketua Jabatan Bimbingan & Kaunseling, Dr. Nasir malam semalam dalam satu program perjumpaan antara pelajar dan Penasihat Akademik di Dewan Peperiksaan UPSI.

Bilangan tersebut dikatakan yang terbanyak sejak UPSI mengeluarkan graduan dalam program tersebut.

78 comments:

Anonymous said...

pelik la..knp agaknya gagal?? INSAK or interview yg gagal?..sy mempunyai persepsi yg tinggi t'hdp pljr B&K sbb diaorg mst pandai guna psikologi nk bimbing n kaunseling org lain..

abe mat said...

itulah..
BNK ni byk jilat aspirasi..sbb tu fail ujian INSAK..komputer pun tau dorang ni penjilat..huhuhuu..

Hidup Aspirasi......

Hidup Md Noor Idris.. Hidup Che Anuar..

Anonymous said...

jilat aspirasi???
gunakan bahasa yg betul abe mat...

miera a.k.a merr said...

myb sbb da ditetapkan kuota utk pgmbilan guru BnK sket je kot..dats y rmai failed...

tp..cam kesian la kn...huhu

Anonymous said...

huh..nma je Bimbingan ngn kaunseling, tp diri pn huru hara.


graduan x bkualiti sbb universiti x bkualiti.


UM 4ever

undersky said...

xyah gado2...gagal krna intrvw tu sbgai alasan kpm je..kita blaja tinggi2 kena analisis benda tu dan tanya tok bomoh2

Anonymous said...

UM hebat, tp pelajar dia huru hara.. hampeh... UMno... kih2.. sama padan...

Anonymous said...

abe mat ni mmg bodo kot...berlagak nk mmpus..jgn suke hati je nk tuduh org...nampak sgt abe mat ni cetek akal fikiran...

Anonymous said...

KALU MENDE NI BLAKU KT ABE MAT MCM MN? KSIAN LA KT ABE MAT NI KAN... PCAYA LA, KLU MENDA NI BLAKU, KERAJAAN JUGAK YG AKAN ABE MAT CARI NNTI...1 LAGI, JGN HINA BKN STUDENT...SEDIH SY LIHAT KATA2 ABE MAT NI. KLU ABE MAT ORG ISLAM, SY RASA ABE MAT DH FAHAM, TP KLU ABE MAT BKN ISLAM, SY MAAFKAN LA DGN KATA2 NI... KPD YG LAIN2, JGN LA HINA BDK BNK NI. SEDARLAH, HR NI HARI DIORAN XDPT POSTING, ESOK LUSA MANA TAU HARI ANDA PULAK? FIKIR2 LA... SY TAU ADA SESETENGAH KOMEN NEGATIF TU DTG DR BDK BNK SDIRI...INGATLA, DUNIA NI KECIK JE...NNTI DPT TAU JUGAK SAPER YG NGATER N NYINDIR2 EN MAD NOO N CHE ANUAR...

Anonymous said...

nak buat macam mana.. dah tak ada rezeki.. tak elok nak mengata bukan-bukan selagi kita tak tahu sebab musababnya.. tak pasal-pasal dapat dosa.. macam la UM bagus sgt.....

Anonymous said...

Budak UM y komen kat sini ape ke jadah nyer dia tu amik kos pddkn ke??......xde kena megena lansong .Ingat UPSI y hanya melahirkan guru sajer bukan macam UM main campur jer...maaf kalo trase ye...bakal guru Bitara Upsi...

Anonymous said...

sebelum ni saya penah jadi GSTT, mase baru masuk sekolah dengan ilmu pendidikan xde tapi sy nak kumpul pengalaman, semangat nak kumpul pengalaman, satu hari ade murid kelas sy ponteng, siasat punye siasat rupenye die lepak main game kat cyber cafe, sy nak betindak sendiri tp sy ni kurang ilmu pendidikan, kemudian sy adukan masalah ni pade kaunselor, alangkah terkejut nye sy jawapan kaunselor tu " biarkan je budak tu, dah mak bapak didik macam tu, nasihat pon tak gune, budak2 tu saje cari perhatian je kat sekolah ni" dalam hati sy marah dengan kaunselor tu, mane sikap keperihatinan die pd murid? sedarkah die akan tanggungjawab die? sy tengok keje die kat sekolah tu duk sembang je ngan cikgu lain... buat pengetahuan semua, kaunselor tu bekas pelajar ISMP UPSI, posting ujung taun 2008. "ijazah pendidikan bimbingan dan kaunseling" diulangi die punyai "ijazah pendidikan bimbingan dan kaunseling" daripada UPSI. ni bukan cerita rekaan, ni reality. bukan nak memburukkan sesiapa, cume mendedahkan kenapa dan ape yang tak kenanya dengan graduan B & K.... saya ade banyak pengalaman berdepan dengan pelajar ISMP yang baru posting, macam2 kerenah... (tapi tak semua sbb ade pelajar lepasan UPSI yang memang berkualiti sebagai pendidik) rasanya tak perlu saya dedahkan kerana tak berkaitan dengan isu ini. kita fikirkan bersama dan cari langkah penyelesaian... insyaALLAH...

Anonymous said...

SAYA PENAH G UM N BDIALOG DGN BUDAK KONSELING SANA...SY DPT TGK, BKN BAGUSSSS PUN DIORANG...HUJAH PN XDE SANGAT...HUJAH XUMPPHHH...BAJET BEST R UM NI...

Anonymous said...

apa ni dok kutuk dak um. yang korang nak buat kelas untuk mengatahui kegagalan dalam temuduga bukan fak kaunseling ke yang hendle? kan susah, yang xpandai, kaunseling budak lagi xpandai. biar la labu. dok bangga dgn dir sendiri walaupun dah nampak kekurangan diri, tapi still nak tegakkan benang yang basah. celik mata la sikit k............

Anonymous said...

bodo nye , xkan xtahu kebanyakkan u ada fak pendidikan. xberkembang otak budak ni nih........

Anonymous said...

bodoh r yg kutuk2 budak kaunseling..ingt korang semua dah pandai sgt ke nak menilai orang? abe mat lg bodoh gila babi..padan muka kalau ko klu benda ni yg jadi kt ko. ape maksud ko jilat aspirasi tu? hah? bangang btol..

nak bangga diri bagus sgt pljr UM, skali Tuhan tarik nikmat, menyesal seumur hidup.

klu nak kutuk org, kutuk la mereka yg btl2 bermasalah, x kisah la mereka ni BNK ke bukan, tapi plz jgn buat generalisasi kepada semua, sbb x semua pelajar BNk xde kualiti. sama jg macam pelajar program lain. belajar tinggi2, tp x pakai ilmu yg dah dapat. siap kutuk lecturer lagi.

ada ilmu tu, pakai sebaik mungkin. bukan mcm ni caranya nak buat kritikan. bodoh punya abe mat..kan dah kena..

aku pun bkn pandai sgt. tp pandai2 lah. salut kepada semua yg berfikiran rasional.

Anonymous said...

gadoh-gadooh lg...
kalo ckg2 pun asyik nak betegang lidah...tak tau student tegang apa nanti...mmmm

Anonymous said...

budak UM ni wak menyemak jer duk komen kat sni...go to heal....kalo komen membina boley la ditrima ni komen mencaci ade lah...p mampuih la budk UM.. kos pddkn UM hnya open market jer...

Anonymous said...

ko g jumpa dgn dak fak kaunseling watpe cuba try g jupe dgn budak fak sains sosial sekali. ko try masuk kelas kuliah dia dah la, baru ko tahu kualiti um. jauh la dgn kuliah kat sini.


um 200 terbaik dunia

Anonymous said...

korang gadoh2 pun kemana jugak kan...lol

Anonymous said...

um jer terbaik, pljar dia, lsng xbaek....
dato ghauth jasmon tolonglah nasihat peljr2 um nii..

Anonymous said...

UPSIKINI BNYK BG MKLMT KPD SEMUA..TETAPI X SEMUA MKLMT YG DISAMPAIKAN ITU TEPAT DAN FAKTA...KALAU KITA TGK BLOG INI MMG BNYK MEMBERI INFORMASI.TP..DLM MASA YG SM IA BNYK MEMBERI KEBURUKAN KPD PLJR..IA BNYK MEMECAH BELAHKAN PLJR.BUAT APA LA KITA NK GADUH2...CKP BENDA YG X BAIK...KITA INI SEMUA BKL CKGU...KALAU SIKAP SEORG BKL CKGU MACAM INI...XTAU LA MCM MANA NASIB ANAK2 BANGSA PD MS AKAN DTNG...INSAFLAH...USAH LAH MENCARI KEBURUKAN & KELEMAHAN SESEORG INDVDU KRN IA BNYK MMBERI KSN BURUK...SBLM MELAKUKAN SESUATU FKR LA KSN BAIK N BURUK DULU...ISLAM X AJAR KPD UMATNYA PRKARA YG X BAEK MCM NI...WASSALAM

Anonymous said...

buat anonymous yg menceritakan pengalamannya berhadapan kausnelor di sekolah semasa menjadi GSTT, bleh saudara/saudari perjelaskan ayatyg saya petik dari komen saudar/saudari
...mane sikap keperihatinan die pd murid? sedarkah die akan tanggungjawab die?

abe mat said...

timo kasih kpd yg mengutuk abe mat..
abe mat sedar diri abe mat..
tapi abe mat x kisah pun..mu ore nk kutuk,,,kutuk la...
yg penting..2 ekor lecturer BNK ni mmg patut campak ke dlm hutan blkg KUO tu..jadi bewak....

Demo tuh tali barut UMNO....

ganyang Md noor and CACa...

Anonymous said...

terima kasih kepada anonymous kerana nak penjelasan saya dari penceritaan sy dalam pengalaman sy berdepan dengan graduan B&K.

Maksud kaunselor tersebut yang tidak ada sikap keperihatinan dalam menangani isu murid ponteng ialah kanselortersebut tidak berasa kasihan dengan murid yang perlukan bantuan seperti yg sy bgtau sblum ni.tidak ada perasaan ingin membantu. sy telah menyoal sendiri murid tersebut, pada mulanya memberikan jawapan dengan menggeleng kepala, tapi sy dapat rasa dia sembunyikan sesuatu dan akhirnya murid tersebut bagtau yang hidup die kosong, ibubapa sibuk bekerja dari 5 pg sampai 10 mlam. sebagai kaunselor die patut perihatin dengan murid ini.

daripada segi kaunselor ini gagal menjalankan tanggungjawab, kaunselor ini yang mempunyai banyak ilmu kauseling tapi tidak menggunakannya untuk membantu murid ini.sikap lepas tangan dan mengabaikan murid yang perlu bantuan.

INGAT! JIKA ILMU YANG DIPELAJARI TIDAK DIGUNAKAN, ALLAH MENJANJIKAN NERAKA UNTUK DIA.

segala komen dan pendapat daripada apa yang sy ketengahkan ini dialu2 kan

BEKAS GURU KELAS "ISTIMEWA"

Anonymous said...

terima kasih kepada anonymous kerana nak penjelasan saya dari penceritaan sy dalam pengalaman sy berdepan dengan graduan B&K.

Maksud kaunselor tersebut yang tidak ada sikap keperihatinan dalam menangani isu murid ponteng ialah kanselortersebut tidak berasa kasihan dengan murid yang perlukan bantuan seperti yg sy bgtau sblum ni.tidak ada perasaan ingin membantu. sy telah menyoal sendiri murid tersebut, pada mulanya memberikan jawapan dengan menggeleng kepala, tapi sy dapat rasa dia sembunyikan sesuatu dan akhirnya murid tersebut bagtau yang hidup die kosong, ibubapa sibuk bekerja dari 5 pg sampai 10 mlam. sebagai kaunselor die patut perihatin dengan murid ini.

daripada segi kaunselor ini gagal menjalankan tanggungjawab, kaunselor ini yang mempunyai banyak ilmu kauseling tapi tidak menggunakannya untuk membantu murid ini.sikap lepas tangan dan mengabaikan murid yang perlu bantuan.

INGAT! JIKA ILMU YANG DIPELAJARI TIDAK DIGUNAKAN, ALLAH MENJANJIKAN NERAKA UNTUK DIA.

segala komen dan pendapat daripada apa yang sy ketengahkan ini dialu2 kan

BEKAS GURU KELAS "ISTIMEWA"

Anonymous said...

BISO DEMO ABE MAT...MOLEK DEMO LETOK DALE ZOO..BIA SAIN NGA BEWOK...SEBAB PERAGAI LEBIH KURANG BEWOK DOH...X TAU LA TKUT KULIT DEMO PO BEWOK DOH...

Anonymous said...

Abe Mat demo kalu nk capok dlm ute ko zoo ko demo jgn lpa bw skali 4-5 ekor peg.kauseling hok agas tuh..


Abe Mat pnya psl mandi darah pon ambo snggup!

undersky said...

mat..mat...hati kau keras

Anonymous said...

BEKAS GURU ISTIMEWA, anda tidak menjawab apa yg anda sndiri beritahu disini, apa tanggungjawab kaunsel;or di sekolah? anda tahu ker?
adakah kes ini sahaja yg kaunselor terbabit tidak 'prihatin'? adakah kaunselor ini sahaja yg berborak, sembang, dgn siapa beliau sembang, dengan guru2 lain atau dgn pak guard, makcik kantin, tukang sapu, tukang kebun atau pengetua sendiri?

Mat Sembab said...

memang ada pun ramai yang berpengalaman buruk dgn sang kaunselor.aku,kawan serumah aku dan kawan satu kuliyah pun ada pengalaman yang sama.kaunselor jeles dgn pelajar sebab pelajar die ni dapat perhatian kat sekolah.dan pelajar ni pulak tak selalu lepak dengan die.padahal pelajar lain selalu duk melepak kat bilik die.

tapi harap korang budak BnK yang baru ubah la cara kat sekolah tu.aku memang tak pernah percaya kat kaunselor lepas hal tu.aku pun penah jadi gstt pun kes yang sama.akhir2 kaunselor gak mintak tolong buat macam2.sakit hati pun ada,tapi nak buat macam mana nanti dikata tak hormat orang tua..

"kerana nila setitik rosak susu sebelanga"

ayat ni kita akan guna bila kita tak terlibat dalam satu hal,tapi kalau kite terlibat dalam hal tu,bukan main kite nafikan ayat tu.

renung2kanlah

Anonymous said...

UNTUK PENGETAHUAN SEMUA YG KOMEN DALAM BLOK NI..KAJI DAN SELIDIK DULU KEBOLEHAN PELAJAR-PELAJAR BIMBINGAN DAN KAUNSELING USPI..MEREKALAH YG SEBENARNYA BANYAK MENAIKAN NAMA UPSI KERANA MEREKA MEMPUNYAI PENSYARAH-PENSYARAH YANG PENUH DNG KOMITMEN MENGAJAR..JIKA NAK DIBANDINGKAN DENGAN PELAJAR-PELAJAR B&K DARI IPT LAIN JAUH BEZANYA..REZEKI UNTUK DIPOSTINGKAN BUKAN NYA DITANGAN KPM TETAPI ANDAI ALLAH TELAH MENETAPKAN BAHAWA ITU BUKAN REZEKI KAMU..MAKA IA BUKAN REZEKI KAMU..BANYAK2KANLAH DENGAR MOTIVASI PAGI..DISITU BARU KAMU SEDAR BAHAWA REZEKI BUKAN TERLETAK DITANGAN MANUSIA.SEDIH SAYA MELIHAT MEREKA YANG HANYA PANDAI BERCAKAP TETAPI TIDAK PANDAI BERFIKIR.UNTUK "ABE MAT",PANDAI CAKAP TAPI SAYANG KAMU TIDAK UBAH SEPERTI YANG KAMU CAKAP.

Anonymous said...

MACE LA ABE MAT HEBAT SANGAT...DAN MASUK UPSI PUN GUNA KABEL ELEKTRIK NGA KABEL TELEFON...SEBELUM NGATO KO ORE, TGOK DIRI KITO BETUL KO X...TKUT KITO 2 LEBIH TERUK DARI HK ORE YG KITO KATO...CAPOK DALE ZOO, V MAKE BERUK PON X SE ABE MAT NI...BUSUK KALI...SEBAB 2 BERUK PUN LARI KALU TENGOK ABE MAT...

Anonymous said...

betul-betul..suka hati cik mat nor la nak sokong umno..yang pasti beliau mempunyai kewibawaan dan minda terbuka.xmcm abe mat....

Anonymous said...

"OH MAK OH BAPAK, DUNIA NAK TERBALIK..."

Anonymous said...

itulah Melayu apabila politik dicampur sama dengan hal akademik..fikir2kan lah Abe Mat kitow wei...politik tohok tepi deh..........

Cikgu Fairus said...

wahai org2 kampung..
sebelum puasa aritu, aku handle Ujian Setara Ting 4, klas agak blakang.. Subjek Math.. sebak di dada xterkata bila kira2 90% plajar xbawa kalkulator pun.. bila dtanya, rupa2nya ramai yg xmampu bli kalkulator..xkira melayu, cina @ india smua sama.. wmacamanapun, aku cuba bantu dgn bg kata2 motivasi spy diorg kira manually, @pergi je pinjam kalkulator kt klas lain.. dpt nmpak sgt2, mlalui mata plajar2 yg diorg sbnrnya putus asa.. stgh jam ptama, aku tfikir2 WHY?? kmudian dtg cikgu lain utk amik alih.. aku mngadu n tnya if sek ada kalkulator yg boleh dipinjamkan.. hampir menangis aku, bila jawapan yg diberi, "ala biar je.. biasa la tu diorang smua mmg bodoh.. byk kali ajar pun sama jgak.. kalkulator mmg xpenah bw.. prepaid bole beli, kalkulator x.." dsbbkan aku ni cuma guru praktikal, n cuba jaga maruah keguruan d dpan plajar, aku xmjawab (kalo x, aku sental dlm meeting nanti), aku angkat buku, ucapkan 'selamat bjaya.. jgn putus asa' kt plajar2 (cikgu tu buat muka bila aku ckp cmtu!!! bengang gler!) dan keluar je.. br aku sedar knp plajar2 tu mcm tu.. smuanya krn PANDANGAN GURU YG PESIMIS!! hal ni DIAKUI plajar2, pcayala aku da interview kbnyakan plajar..

wahai kwn2.. nanti dsekolah, jgn bezakan diantara plajar.. MEREKA SEMUA SAMA --> PELAJAR!! mmg ramai yg susah terima ajaran kita, SO WHAT??!! kita dilantik.. kita diberi kepercayaan.. kita adalah harapan ibu bapa mereka utk MEMBINA anak2 mereka.. ajar mereka dgn HATI.. ajar mereka dgn SENYUMAN.. beritahu mereka bahawa kita sayangkan mereka.. biar mereka sedar kita marah krn sayang, BUKAN benci!!

jgn gelar mereka ANAK SYAITAN!! jgn panggil mereka BANGANG!!

mereka cuma remaja yg 'BERTENAGA'.. dan kita adalah guru yg perlu guide bagaimana caranya utk mereka guna tenaga tu dgn betul.. kalo x, akan btambah MAT REMPIT.. PEMBULI.. KAKI GADUH.. etc.. smua tu kerana TENAGA mereka xdiguna pd saluran btul..

sbg kaunselor, xguna marah2 plajar.. xguna kalo cuma bg nasihat.. fkirkan cr bagaimana utk salurkan tenaga mereka tu, supaya nanti mereka xsesat.. do ACTION RESEARCH!! anda lbih tahu sy fkir..

maaf kalo emo, tp ini hakikat yg blaku disekeliling aku.. hakikat yg mn pelajar sbnrnya PUTUS ASA THADAP GURU!! MEREKA BUKAN BODOH, GURU YG MENAMPAKKAN MEREKA CAMTU!! senang citer, GURU YANG SEBENARNYA XBTANGGUNGJAWAB!!!!!

da la aku malas da nk tulis byk2.. korng fkir2ka la.. lagipun aku kan dak DPLI je, bkan biasa sgt ngn ilmu pdidikan ni..xhebat cam korang yg blaja 4 5 tahun tu.. yg aku tau, how to handle humans.. KAN? KAN? KAN?

-DPLI praktikal-

Anonymous said...

bila bdk maslah jer, letak pada kausnelor, bila budak malas belajr jer, letak beban pada kausnelor, bila budak buat maslah letak pada kaunselor... kaunselor2 jadi penyelesai masalah...
memang sebahagian guru2 yg "mengajar" langsung tidak memahami apa maksud kaunselor itu sendiri... sbb tu lah rmi yg emo2 kat sini hentam kaunselor...

boy83 said...

wahai org2 kampung..
sebelum puasa aritu, aku handle Ujian Setara Ting 4, klas agak blakang.. Subjek Math.. sebak di dada xterkata bila kira2 90% plajar xbawa kalkulator pun.. bila dtanya, rupa2nya ramai yg xmampu bli kalkulator..xkira melayu, cina @ india smua sama.. wmacamanapun, aku cuba bantu dgn bg kata2 motivasi spy diorg kira manually, @pergi je pinjam kalkulator kt klas lain.. dpt nmpak sgt2, mlalui mata plajar2 yg diorg sbnrnya putus asa.. stgh jam ptama, aku tfikir2 WHY?? kmudian dtg cikgu lain utk amik alih.. aku mngadu n tnya if sek ada kalkulator yg boleh dipinjamkan.. hampir menangis aku, bila jawapan yg diberi, "ala biar je.. biasa la tu diorang smua mmg bodoh.. byk kali ajar pun sama jgak.. kalkulator mmg xpenah bw.. prepaid bole beli, kalkulator x.." dsbbkan aku ni cuma guru praktikal, n cuba jaga maruah keguruan d dpan plajar, aku xmjawab (kalo x, aku sental dlm meeting nanti), aku angkat buku, ucapkan 'selamat bjaya.. jgn putus asa' kt plajar2 (cikgu tu buat muka bila aku ckp cmtu!!! bengang gler!) dan keluar je.. br aku sedar knp plajar2 tu mcm tu.. smuanya krn PANDANGAN GURU YG PESIMIS!! hal ni DIAKUI plajar2, pcayala aku da interview kbnyakan plajar..

wahai kwn2.. nanti dsekolah, jgn bezakan diantara plajar.. MEREKA SEMUA SAMA --> PELAJAR!! mmg ramai yg susah terima ajaran kita, SO WHAT??!! kita dilantik.. kita diberi kepercayaan.. kita adalah harapan ibu bapa mereka utk MEMBINA anak2 mereka.. ajar mereka dgn HATI.. ajar mereka dgn SENYUMAN.. beritahu mereka bahawa kita sayangkan mereka.. biar mereka sedar kita marah krn sayang, BUKAN benci!!

jgn gelar mereka ANAK SYAITAN!! jgn panggil mereka BANGANG!!

mereka cuma remaja yg 'BERTENAGA'.. dan kita adalah guru yg perlu guide bagaimana caranya utk mereka guna tenaga tu dgn betul.. kalo x, akan btambah MAT REMPIT.. PEMBULI.. KAKI GADUH.. etc.. smua tu kerana TENAGA mereka xdiguna pd saluran btul..

sbg kaunselor, xguna marah2 plajar.. xguna kalo cuma bg nasihat.. fkirkan cr bagaimana utk salurkan tenaga mereka tu, supaya nanti mereka xsesat.. do ACTION RESEARCH!! anda lbih tahu sy fkir..

maaf kalo emo, tp ini hakikat yg blaku disekeliling aku.. hakikat yg mn pelajar sbnrnya PUTUS ASA THADAP GURU!! MEREKA BUKAN BODOH, GURU YG MENAMPAKKAN MEREKA CAMTU!! senang citer, GURU YANG SEBENARNYA XBTANGGUNGJAWAB!!!!!

da la aku malas da nk tulis byk2.. korng fkir2ka la.. lagipun aku kan dak DPLI je, bkan biasa sgt ngn ilmu pdidikan ni..xhebat cam korang yg blaja 4 5 tahun tu.. yg aku tau, how to handle humans.. KAN? KAN? KAN?

-DPLI praktikal-


Nanti bile dah posting nanti, Cikgu Fairus mintak bajet kt sekolah untuk beli Calculator,pen,kertas foolscap paper n semuala. Beli tok wat standby tok 90% pelajar yang nk jawab exam k...
SEMOGA BAKAL ANAK MURID ANDA NANTI JD PELAJAR YG PALING CEMERLANG...
amin...

Anonymous said...

kepada anonymous yg beriya2 membela kauselor yang tak betanggungjawab kat skolah sy dulu:

soalan2 soalan awak tu seolah2 awak dah nampak situasi yang sebenar, sy mmg kurang ilmu dalam pendidikan, x tau kerja kaunselor, tapi kalau sy yang tak tau ape2 ni tefikir nak tolong murid tu kenapa kaunselor yang banyak ilmu tu tak gunakan ilmu kaunseling bantu murid tu?

sebelum buat kesimpulan siasat dulu ape yang belaku, jangan bagi pendapat ikut perasaan. sy jadi guru kelas paling belakang, murid dalam kelas tu banyak masalah displin dan masalah peribadi. tiap kali sya suruh bagi kaunseling pada murid kelas sy yang bemasalah, kaunselor tu bagi alasan yang macam2. (xnak susahkan diri agaknye) pada mata kaunselor tu kelas sy ni x guna dikaunseling sbb dah diorang mcamtu. sy dengar dari mulut kaunselor tu yg die tak suke dengan kelas sy, kalau awak ditempat sy apa awak buat? bagi jawapan yang rasional bukan ikut rasa.

guru kanselor tu dengan bangganya tunjukkan buku laporan mengajar die yang lain dari guru yang lain dengan katanya " kaunselor x mengajar kat skolah, relief kelas je..." mentaliti kaunselor ni kene ubah, die kene fhm dengan kerja die, bukan kerja lepas tangan.

sy terfikir mcmne kaunselor ni boleh lepas ujian INSAK sedangkan apa yang die buat menunjukkan die tak bersedia jadi kaunselor.

BEKAS GURU KELAS

Anonymous said...

"SUDAH TERANG LAGIKAN BERSULUH..."
AKAN DI USULKAN KEPADA KPM BHAWASANYA SATU KAJIAN SOAL SELIDIK KEBENCIAN GURU-GURU TERHADAP KAUNSELOR SEKOLAH AKAN DILAKUKAN...
KEPUTUSAN TERHADAP KAJIAN-
1. JAWATAN KAUNSELOR AKAN DIHAPUSKAN-TIADA KAUNSELOR DI SEKOLAH
2. KAUNSELOR DIMASUKKKAN KE DALAM ZOO BERSAMA-SAMA ABE MAT.. KAH KAH..
3. TANGGUNGJAWAB KAUNSELOR AKAN DI PIKUL SEPENUHNYA OLEH PENGETUA KERANA PENGETUA SAMA SEPERTI KAUNSELOR, KEBANYAKKANNYA TDK MENGAJAR

Anonymous said...

you takleh judge mcm tu..bermakna kalo la betul kaunselor sekolah ko tu dah macam tu, ko xleh wat generalisasi yang semua kaunselor xwat keje..setiap kaunselor ada peranan masing-masing..dah ada sukatan yang disediakan. kalo dia tak wat keje tu salah die...xkan smeua kaunselor macam tu kot...kalo ko kata kebanyakan semua kaunselor macam tu..u prove it!!!

Anonymous said...

ADOI...MCM2 BDK2 JE...PMKRN X MTNG LGSG...SGGH MEMALUKAN...NK KUTUK2,GADUH2,NGATE KE ORG LN BETUL KE X LA APE NI?????SUDAH2 LA TU...CUBE LA BUKA FKRN TU JGN JD JAHIL N JUMUD SGT...BLJR KAT U TP FKRN MCM APE NTAH..INGTLAH...KITE X PRLU NK GADUH2...X PUAS HATI FACE TO FACE..BNCG LELOK...ADE KAN DEBAT..BR BTL..STKT KUTUK2 DLM NI APE BRNG!!!!!!ABE MAT NI WAK MALU JAH...MCM BDK2 JE..

Anonymous said...

POLITIK UPSI JER NI...PLHN RAYA KMPUS KAN AKAN DIBUAT PADA BILA2 MASA LAGI, SO, APA NAK HERAN TIMBULLAH PELBAGAI ISU LER NAK KACI MENANG MANA2 CALON YANG BERTANDINGNANTI...HUHUHUHU...JANGANNAK MEMPERBODOHKAN PELAJAR2 UPSI YEA...

> BEGINILAH JADINYA APABILA POLITIK MENDAHULUI IMAN...POLITIK TIDAK AKAN MEMBAWA KITA KE ALAM BARZAKH SEBALIKNYA AMALAN LAIN...

farez daniel ferrer said...

Byk fail interview sb tak prepare interviewing skills bukan sb pndai atau tak psikologi.Masuk UPSi ni kali kedua amik paper ni dulu UiTM pun sama.Tp klu smart on papers pun xguna, dlm psikologi we need experience.Tapi klu nk lepas insak n interview tu ader tips nyer.Nak tau email arr aku nanty aku share.xkisah arr ismp ker dpli aku xkisah sharing.bab2 mengoreng ni aku memang A+

abe mat said...

mu bela la si mat noor idris dgn che anuar..

demo tu baruah umno...mu tanyo mad noor idris..pointer tu cukup ker masa samb master??

sapo yg hok tolong dio???

wibawa gapo dio weh????

bekas MPP aspirasi...baruah umno la...

bengong + bewok + akal sempit..

Anonymous said...

salam semua..ingat la.. Sesungguhnya ALLAH itu maha kuasa... semua orng bknnya sempurna..kita hanya mmpu wat yg terbaik...kalau x ada rezeki blh cuba lagi..n tuk pengetahuan korang semua..seorng kaunselor bersamaan 500 pelajar.. itulah nisbahnya n sekarang dh menjadi lambakan lepasan kaunselor..

fikrkan la..kalu kat sekolah hanya ada 1500 pelajr n disekolah itu hanya memerlukan 3 0rng kaunselor sahaja.. cuba fikirkan berapa ramai lepasan graduan bnk setiap thn n berapa ramai kaunselor yg pencen dlm 1 thn...

memang hal penempatan akan menjadi isu dn pelbagai alasan akan diberikan. aku bkn nak sokong dak bnk tp, bg pegethauan kt orng semua. berkata-kata biarlah ada ilimu. n sesiapa yg duk mengata dak bnk, ingtlah nasib kamu suatu hari nnti ..bila2 masa sahaja rezeki kamu ditarik oleh yg Maha Kuasa.

Anonymous said...

salam semua..ingat la.. Sesungguhnya ALLAH itu maha kuasa... semua orng bknnya sempurna..kita hanya mmpu wat yg terbaik...kalau x ada rezeki blh cuba lagi..n tuk pengetahuan korang semua..seorng kaunselor bersamaan 500 pelajar.. itulah nisbahnya n sekarang dh menjadi lambakan lepasan kaunselor..

fikrkan la..kalu kat sekolah hanya ada 1500 pelajr n disekolah itu hanya memerlukan 3 0rng kaunselor sahaja.. cuba fikirkan berapa ramai lepasan graduan bnk setiap thn n berapa ramai kaunselor yg pencen dlm 1 thn...

memang hal penempatan akan menjadi isu dn pelbagai alasan akan diberikan. aku bkn nak sokong dak bnk tp, bg pegethauan kt orng semua. berkata-kata biarlah ada ilimu. n sesiapa yg duk mengata dak bnk, ingtlah nasib kamu suatu hari nnti ..bila2 masa sahaja rezeki kamu ditarik oleh yg Maha Kuasa.

Anonymous said...

kepada anonymous yang tulis "kepada anonymous yg beriya2 membela kauselor yang tak betanggungjawab kat skolah sy dulu:"

ingatlah, tak semua kaunselor macam tu. memang ada seorang dua kaunselor yang macam tu, tapi jgn buat generalisasi umum ye. pakai otak ckit.

saya faham awk menghadapi masalah dgn kaunselor sekolah awk, tapi itu kaunselor sekolah awk, dan mungkin bilangan mereka ini kecil. emosi kata-kata awk macam menyalahkan sesiapa sahaja yang bernama kaunselor sekolah.

ingat, kaunselor bukan insan yang terlalu mulia, mereka juga sama macam guru biasa yang ada tanggungjawab sendiri. yang boleh buat salah & kesilapan sama ada sengaja atau tidak. pendapat saya, semua orang kena ubah mentaliti, bahawa kaunselor juga sama seperti orang lain, cuma berbeza bidang pekerjaan. memang pekerjaan sebagai kaunselor menuntut kaunselor untuk bertingkhlaku baik kepada semua orang, tetapi ingt, tak semua orang akan puas hati dengan kita tak kira berapa tinggi ilmu, darjah atau kemuliaan seseorang.

so tak semua orang dapat dipenuhi keperluan mereka, kerana sesungguhnya manusia tidak pernah puas.

kepada kaunselor2, cerita kawan kita yg tak puas hati dgn kaunselor kat sekolah dia tu, bolehlah dijadikan sebagai panduan dan pengajaran berguna.

undersky said...

KEPADA MEREKA YG KOMEN COURSE B&K
aku bkn course tu tp terima kasih kpd mereka yg beri komen yng membina..kepada penulis diatas yg cerita tentang pengalaman dia bout cikgu B&K from upsi tu sbnarnya semua cgu adlh kaunselor dan jgn duk hrp kat depa ja...sikap itu actualy dr individu terbabit..bukan semua Graduan B&K tak bleh harap...yg bdk um plak xyah la nak malukan U kamu dengan komen kamu tu..educated la sket..(jgn salahkan pengeluar kenderaan kalo kereta tersbt eksiden..salahkan pemandu yg bwk knderaan tu..pk2 la)

FaIzZ cRaShSgUy said...

hmm... baca punye baca punyer baca....

semua saling tuding menuding, salah menyalah...

apa2 pun jgn pernah jdkan "kerana nila setitik rosak susu sebelanga" sbg penyebab mengapa kaunselor2 perlu diberi kata2 sedemikian... sbb susu tak semuanya dalam 1 belanga n nila tak menitik dalam semua belanga yang ada.....

maksudnya walaupun ada kaunselor yg gagal menjalanlkan tugas tak perlu digeneralisasi kpd semua kerana setiap dr mereka dlm situasi yg berbeza n semangat n tidak serupa...

jd elok lah kiranya kita sbg bakal guru2 disini pusing kepada diri sendiri.... "mahukah aku bertanggugjawab pada karier n amanah yg aku pegang ini nanti?"... kiranya ya! maka jdlah kita susu yg sedap n manis... kiranya tidak!, maka berkerutlah wajah2 mereka yg merasai susu yg masam....

tak kira kita kaunselor ke guru2 yg lain... kalau guru2 boleh kata pelajar bermasalah tidak diambil kisah tidak bertanggungjawab... maka samalah juga kaunselor boleh berkata kami dah jalankan pelbagai program n jalan panduan, ttp kerana guru2 gagal mengambil langkah seterusnya dalam proses pnp utk memberi input yg baik dgn abm yg betul... maka tidak kemana jugalah pelajar itu....

jd situasi tersebut adalah sama.... maka, sedarlah yg kita sendiri yg perlu utk berubah... samada kaunselor atau guru2 yg lain.... sukarnya nak menyuruh org lain berubah andai diri kita sendiri tidak di ubah.....

fikir2kan ekk camne yer kita nak jd guru nanti...???? kalau kat sini pun nak gadoh2

last sekali kalau nila menitik dalam susu... maknanya unsur lain cuba membuat kacau dlm susu tersebut... bukan salah susu itu yg rosak... tp nilai yg merupakan unsur lain yg merosakkan...

maknanya... kita2 nie telah membenarkan org2 lain merosakkan kita... bukan dalam kalangan sendiri...

maka fikirkan siapa nila
n siapa susu.....

mohon mencadang n membangkang usul... huhu...

Anonymous said...

pns jugok aku dibuatnya....pertama kpd org yg letk artikal nie..tgk krna mu ramai orang blh dosa siap kutuk satu sama lain..wat pe nk bgth org..nk heboh satu dunia..mana yg tahu seblm artikal ini keluar jadikanlah pengajaran..org yg x tahu 2 sudahlah..sampai melibatkan cik anuar, cik maknor..nk kutuk2 bdk bnk apa maslhnya?kalu nk cite keburukan kaunselor guru matematik, guru bm, guru sains n semua lah ada kekurangan..mereka hanya tumpukan pd peljr yg cerdik pandai je..kelas bwh yang tercicir akedemik di orang bkn suke sgt nk msk mengajar..ini realiti..dan secara x langsung disiplin pelajar hancur..sama je kaunselor or guru2 mata pelajaran lain..tp bkn semua 2 hanya melibatkan sebilangan kecil sahaja kaunselor n guru2 lain..jgn nk samakan pelajar bnk dengan kaunselor yg mung tgk..jgn fkr kita hebat sgt..kt masng2 ada kelemahan dan kekuatan msng2..so gunakanlah sebaiknya kekuatan yg ada pd diri. pas ini aku hrap sgt dah ar gaduh2..kita adalah sama datang dari dia dan kembali juga kepadanya..dan tuhan menjadikan manusia itu sebaik-baik kejadian. kita belajarlah menerima kelemahan orang..alangkah baiknya kalau semua guru2 yg ada kaunselor ke guru bm ke guru sains ke berganding bahu untuk membentuk pelajar menjadi insan yg berilmu..maaf sekiranya ada yg terasa..assalamualaikum..

Anonymous said...

apa apa aje la kauorg smua ni,,,
da bsr2 pn msih nk gduh ka??

Anonymous said...

apa apa aje la kauorg smua nie...
ish3 da bsr pnjg pn msih nk gduh!!

Anonymous said...

abe mat ni sape?patutkah diberi perhatian mcm ni?layakkah dia?kalau ko nak letak bekas2 lecturer aku tu kat dlm semak pn..at least diorg ilmu tinggi melangit drpd ko tu yg xde apa2..ckp guna otak la ckit..jgn kurang ajar sgt..jgn buat malu negeri pantai timur la..jgn buat malu parti politik ko la..ko sebok sgt hal org..ko tanggung dia makan ke?ko tu x payah letak dlm semak..letak tepi jalan pn blom tentu org nak pandang..tapi x pelah..ksian kan org mcm ni..eh..org ke??

Anonymous said...

AIKK HERAN JUGA BOLEH GAGAL????KUANG KUANG KUANG....

Anonymous said...

abg mat diundang khas ke tmn malim untuk majlis debat antara abg mat n bdk bnk..kita sediakan ambulans, kubur 7 kaki ke abg mat..xcukup lg kita ikat abg mat dpn sitc n telanjang kan dia br org tgk muka abg mat yg buruk 2..sape stuju angkat tgn..huhu.

Anonymous said...

emo
mcm serupa je pengalaman kita..aku pun ada pengalaman gak ngan kaunseling skool dulu..sama kes laa..stdnt kelas aku antara kelas ICU dalam skool tu dari segi pelajaran ngan attitude..memang kalau kes havoc tu mesti ada student aku yang joint..tu belum lagi cikgu2 lain komplen pasal bising la, malas belajar laa,kaki gaduh laa, senang kata apa yang negatif sume memang ranking kelas tu kecuali kalau ada tugas ala2 buruh pandai pulak cikgu2 cari student kelas ni mintak khidmat diorang..

back to story, kaunseling skool tu pun dari sini gak..bukan nak cakap apa laa, bila stdnt2 aku ada prob dia lgsg xnak hirau apa yang kita adu, same answer "budak ko tu memang masalah, kalau bagi kaunseling hari2 pun macam tu gak.." waktu tu terperanjat gak laa bila dia komen gitu..should nice word yang keluar dari mulut dia xsangka lain pulak yang kua..maklumlah wkt tu aku cikgu baru kat skool..jadi power of voice tu kurang laa..kekadang bebudak tu bukan apa dia nak perhatian je dari kita..as form teacher mana kes yang kita boleh handle kita akan handle but bila libatkan kes yang besar kita akan tolak pada kaunselor sbb d'all lagi banyak ilmu psiko dari kita..but truely sad kes budak ni dia diamkan aje..untill bad happened to this student..bukan nak ckp apa laa at least dengarla apa luahan hati student tu..mmg laa job dia banyak but dia x mengajar maa,that's lot of time to handle student..tapi aku tengok lebih banyak kat bilik main internet, chit chat buat ketupat..tu belum cerita kalau gelak satu bangunan dengar..daripada mcm tu baik diorang g ronda skool tengok disiplin student..compare ngan cikgu2 lain yang full schedule..especially cikgu baru..jangan terperanjat bila dapat job banyak..it's normal..

baru2 ni aku dapat tau x-student kelas aku overdos panadol..stress kat uma..bila aku tanya dia knp, dia jawab apa.."cikgu, lepas cikgu xda, xda sapa nak amik tau pasal saya lagi.." very sad to hear..student ni paling problem tapi bukan nakal, dia pendam perasaan coz family problem..studen mcm ni lg bahaya sebenarnya..

ni baru satu cite..aku pernah buat appoinment student2 aku ngan kaunselor, tp sume xnak g..sebab apa?..kaunselor suka buruk2kan cikgu lain..especially pada klik yang diorang xgeng..cuba imagine bila student sendiri yang respond mcm tu..sedih kan..ni kaunselor baru setahun jagung laa..pengalamn dalam 4,5 tahun keje...

cite aku ni based on kaunselor skool tu je..x libatkan kaunselor lain..but sebab nila setitik boleh rosak susu sebelanga kan..pada bakal2 kaunselor jgn la jadi mcm ni k..b a profesional

Anonymous said...

kpd pelajar um yang sombong tu,klau pelajar upsi tak dpt posting, jgn harap um dpt posting, krn kamu semua blm interview lg,dan ingat posting guru akan dilewatkan selama 2 tahun.dah ada pelajar di maktab menerima surat lewat posting tersebut.kamu ni, tunggular.

Anonymous said...

kat sekolah bukan ramai pon cikgu kaunseling berbanding cikgu lain.tambahan pula cikgu kaunseling bukan semua xde kualiti.tp tengok plak mcne cikgu lain punye komitmen.stakat cikgu kaunseling je y bersusah payah nk didik akhlak pelajar,tp cikgu lain plak just mengajar je dieorg tahu.xde guna jgk.ibarat kte sapu cat putih hari ni.tp cikgu lain plak sapu cat hitam keesokkan harinye.so sampai bila bdk2 nk jadi cerah.so sama2 pk la.tuhan bagi otak.kte jgn anggap bdk2 sekolah 2 lembu atau kambing.dieorang pon manusia.cuma dr segi pemikiran mereka xmatang lagi.penuh ng desakan naluri yang xstabil.pemikiran pon xrasional lagi.so org dewasa la kne betulkan.wlpn dieorg just ank murid, tp kne anggap mcm ank kte.makhluk spt kte yg nk berjaya dlm hidup.jika masyarakat kte hari ni pentingkn diri sdiri, xmustahil masyarakat kte xubah mcm masyarakat barat. islam dimata tp dihati munafik.

abe mat said...

hehehe...
ramai betul minat abe mat...
mu nok bwk aku masuk kubur ker budak2 BNK...dah lah...mu hentikan shj hasrat tu..mu pikirla pase masa dpn mu..takut2 tak posting...hahahahha....hidup PSR.....

SAING BAIK ABE MAT said...

KEPADA GURU-GURU YANG MENGAJAR DALAM KELAS TUUU, SAYA XTAULAH APA YANG KAMU JAR DALAM KELAS SMPI BUDAK2/PELKAJAR2 NI HARU BIRU PERANGAINYA... JGN SALAHAKAN KAUSNELOR JER YER,SBB KAUNSELOR XMASUK KELAS... HUA HUA HUA... BUDAK2 FAL BELAJAR? NKS ALAHAKAN KAUNSELOR? APA YG MENGAJOR, NKSALAHKAN KAMI BDK2 MALAS, SETERES, CIKGU2 AJAR APA DALAM KELAS NIII.. NILAH , BAB KATA PEPATAH, "KERANA NILA SEBELANGA, ROSAK SUSU SEBELANGA"... HAHAHAH
BE A PROFESSIONALLAH CIKGU2 YANG MENGAJAR NI YER... HIHIHI
"CIKGU SUKA MAIN BOLA, HARI-HARI CIKGUUUUU... TIDUR, CIKGU SUKA TIDUR, HARI2 CIKGU TIDUR..." KAH KAH KAH...

Anonymous said...

Pelajar lelaki b&k upsi byk yang kategori pondan.. sebab tu tak dpt kot.. huhuhuhu.. tp tak semua la....

Anonymous said...

terima kasih kepada beberapa Anony yang beri beberapa "feedback" daripada post berkenaan dengan pengalaman sy berdepan dengan kaunselor yang bermasalah.

saya bukan nak menyalahkan semua kaunselor, tapi hanya mengetengahkan satu contoh yang berlaku di sekolah, contoh ni lah yang perlu di anggap serius kerana dalam pendidikan negara kerajaan hanya memerlukan individu yang terbaik untuk menjadi pendidik.

kepada yang rase terkena pada batang hidung sendiri, berubahlah demi anak bangsa, kepada yang akan menjadi kaunselor, buktikan bahawa anda sememangnya berbakat dan layak menjadi kaunselor.kerana realitinya di sekolah nanti anda akan menjadi perhatian guru2 lain.

tugas kaunselor memang berat di sekolah, harap2 dengan kaunselor2 yang ada sekarang ni dapat mengharungi cabaran bidang pendidikan pada masa akan datang. kami dalam bidang pendidikan sentiasa beri sokongan pada golongan kaunselor.

BEKAS GURU KELAS

Anonymous said...

aku bakal kaunselor...

aku tau rmai xsuka kaunselor..n dulu pun aku xpenah suka kaunselor sekolah aku..tp tu la,bnda yg kta xsuka,benda tu la yg kta dpt..Allah dh bgi rzeki aku kat bdng ni,aku trima dgn rela hati..aku skrang mghitung hari untuk menjadi kaunselor..n kmgkinan rmai cgu yg xsuka aku xkira la aku bt keje or x.. sebabnya aku pnh brhdpan dgn prskitaran sek yg xmnrma kaunselor wlupun byk knslor tu dh buat kat sek..bnda ni jd msa aku prktikal.pengetua ok tp cgu2 lain sume pndang serong kat kaunselor sek ni..xksah la diorang nk pndang rndh kat aku pun sbb aku pun msih baru nk bertatih..biasa la bnyk dugaan..tp kaunselor sekolah ni mmg aku salute la.wlaupun kena srg,kena hentam,kena bt keje yg bkn bidang dia tp dia relek je..untuk pengetahuan korang,kaunselor sekolah ni selain kaunseling bdk2,dia kena urus psl biasiswa,majalah,dadah,n mcm2 la..smpai nk bt sesi xade msa sbb kena tumpu psl benda lain yg bkn bidang dia..aku pelik jgk ari tu knp biasiswa kaunselor yg pgg?alsan yg cgu sek tu bg "kaunselor xmsuk kls,byk msa nk hndle biasiswa"..emm..aku diam je la..mmg btl dia ckp,knslor xmsuk kls tp btl ke kaunselor byk msa?n spnjg aku prktikal kat ctu,mmg blk kaunseling dihujani dengan bdk2 nk kuarkan duit..tp ade jgk cgu yg jeling2, ckp bdk2 mlpak kat blk kaunseling la..tp diorang xigt diorang jgk yg jdikan blik kaunseling tu "msin atm"..pastu tuduh2 xbuat sesi..pdhal bila buat sesi,ade plk cgu ckp sape sruh amik msa pnp dia..n majalah?tu mmg bukan bdg kaunselor..tp alsn yg cgu2 bgi kaunselor terer komputer,guna adobe..byk msa nk bt mjlh..emm..cgu lain xreti ke?xkan la cgu komp xreti jgk kot..klo dh urus biasiswa,bla nk bt mjlh?bla nk bt sesi ek?emm..satu lg yg plg aku sdih msa kat sek tu,aku,rkan plth aku n kaunselor sek sma2 uruskan psl Pendidikan Pencegahan Dadah..sorg cgu pun xtlg..drp bt krtas keje,mngdp pngetua,msuk kuar sek cri spnsr,cri bhn,kami bertiga jer..xde cgu lain yg tnye.yg tlgnye tkg kbun yg tlg bt pndok PPDa n bdk2 kls blkg yg d pndng serong oleh cgu2 lain..dh la msa buat lsung xbg idea,xtlg ape2,msa mng prgkat daerah pun bt derk je..bkn nk ucp thniah,pndang sipi2 je pondok PPDa yg tersergam indah kat sek tu..bkn la nk bga tp ape slhnye ucp thniah..luak ke?tp aku tgk kaunselor sek tu mcm dh lali je ngan stuasi tu..pe nk bt?xkn nk bsg2 kn..jgn nk slhkan kaunselor je klo bdk2 disiplin diorang makin truk,tgk la diri sndiri dulu..ade jgk bdk yg mngdu kat aku yg cgu BI kls dia lsung xmngajar.kls sains tu.msuk kls just cter psl khdupan dia.hdup kat u la,kat umah la,ape la..mmg la dia speaking tp klo speaking psl life buat ape?dlm pekse xde mntk suh jwb life seorang cgu..dh la diorng nk pekse thn ni.diorg mngdu kat aku nk jwb ape paper english nanti??tu satu cgu,ade cgu sejarah ni lg la,semata2 nk abiskan silibus dia tu xkira la bdk2 dpt tgkap ke x ape yg dia ajar..bla bdk2 tnye,ble dia ckp "ko ni lembap ke" kat bdk tu..bdk tu ckp kat aku smpai bla2 dia xkan tnye dh..so slh sape?kaunselor jgk ke?
emm..ade cdgn nk hpuskan kaunselor??aku stuju sgt la..biar cgu2 lain rase mcm mne bt keje overload..n stu lg psl mjlh,bla dh siap mjlh byk la komen2yg xbest di dgr..design xlawa la,nipis la..oii,nk bt cgih2 bt sndiri la..tu je yg termampu kaunselor aku bt..time dia mntk idea,ble plk korg diam seribu bhsa..bdk2 rpt dgn kaunselor korg jeles..mslhnya bla bdk2 nk mngadu kat korg,korg ckp jgn mengade2 la kat bdk2 tu..yg plik aku tgk sek ni,xbtrima ksih lsung dgn pncpaian bdk2 dlm skn..ade yg msk prgkt ngri pun bt derk je..bkn nk wish gud luck pun..ade team bola tampar sek ni,ble msuk peringkat negeri,tp ade cgu yg xtau n xwish ape2 pun wlupun thu..kmi yg mmg 'rapat' dgn bdk2 ni wish la gudluck,main btl2 nanti,bdk tu smpai mngis n ckp mcm ni "spnjg kmi kat sek ni,xde cgu pun yg wish kami gudluck,cgu brdua je ucap..demi cgu,kmi akan msin btl2"
..kami bknnye nk bga tp kmi pun ade fungsinye kat sek wlupun skit dri korg...tp klo rasa kaunselor xmmbantu lsung wlu sebesar biji sawi,cpt2 la bg cdgan kat KPM ye..n aku hrp korang brjaya..

Anonymous said...

untk abe mat...bangga sngt dngan psr dia tuh...ijazah xlaku bro...

Anonymous said...

saya dak dpli.saya pelik knp cikgu2 upsi neh gaduh sesama sendiri.kutuk sesama sendiri. kita dari sumber yang sama.knp tak jaga maruah sama2.

Anonymous said...

BENGONG...BUDAK UPSI MMG BENGONG ASYIK NAK GADUH JER...

suharisah said...

Pelik betul ujian INSAK boleh gagal. Kalau dikatakan temuduga tu logik juga.

Anonymous said...

ENTAHLAH..BERUK DALAM HUTAN PUN BOLEH LULUS KALAU WAT UJIAN TU....

datukg said...

Semoga Allah memberi rezki yg lebih baik..... Jadilah guru seumpama lilin hitam! Zmn skrg dah sampai masanya guru2 n kaunselor2 berubah dari lilin putih kepada lilin hitam.....

Anonymous said...

kpd yg masih belum mengambil ujian INSAK tu, jgn ske2 ati je nk ckp mende tu senang..
senang pd pndgn mata..
tp setiap soalan mempunyai sebab musabab nye..
mmg kite akn confident gle bile jwb soalan2 tu..
tp bile dh diimbas / scan ngn computer, jwpn kite mgkin bercelaru..
pendapat laen2..
yg lulus, ALHAMDULILLAH..
yg gagal, hope cube lg utk akn dtg..
rmi kwn2 yg xdpt posting becoz of INSAK!!
bkn intrview..
awlnye, xnk ckp pape..
tp tgk asyik gado je..
sedap2 mulut ckp INSAK tu senang..
nnt awk tu dh nk posting, awk gi interview, awk jwb insak tu, awk tau la betapa berdebarnye diri awk ms nk tgu surat dr KPM..
INSAK tu juge penentu mase dpn kite sbg bakal guru..

SEKIAN..

Anonymous said...

ko jgn fitnah la...dr.nasir ckp ln ko ckp ln.aku ade pd mlm dia ckp tuh...ni keja bdk b&k sem 5 yg sebar ni.ko bkn nk martabat bidang ko sdiri tp nk bt rakan2 seperjuangan gelabah n xde semangat nk belajar.

Anonymous said...

kepada abe mat...blh x mu tlg cari aku di rumah taman malim.rumah no.40.mu mari sini kita wak kiro...kecek dlm blog ni kelas nakut..bt malu ko ore jah...malu lect aku semo ore tngok hak mu tulis.mu mari sini kita kecek kiro...ikut mu nk gano pon...nk bertetak aku bui parang ko mu so..mu ni xdok adat kecek.bt cik mat not nge cik nua sain mu.ni hak dok taman malim ni lawan sebenar mu.BERANI MARI LAH...aku tunggu.mu nk jd cikgu tp bodo...bt semua ore xtene dgn prangai mu gini.ngaja sikit lg aku rs mu kena katak ko bdk baso mulut uduh gini.

Anonymous said...

sape pensyarah B&K nih..? sampai bebudak B&K bebal macam ni?

Anonymous said...

abe mat tu nak mapuh bekali..mu tau dok..nak ambik master setakat aku tahu di USM hok tepat cik mat nor buat master tu paling kurang syarat nk wat master kena 3.0..kalu dia bodo tak lepas la master dia abe mat bodo wei..mu ingat USM tu bodo ko nk ambok ore bodo ngaji kt dia..kalu mu abe mat ngaji degree zaman asemen markah 60% periksa akhir 40% pn xleh 3.0 lagi gat.. tak soh dok kecek la abe mat..zaman cik mat nor dulu dia ngaji sekali ngn abe aku asemen 30% jah..nak buleh B+ pun sakit..kalu hak buleh A tu gat kira pandai mena la tu..abe mat aku sera mu ni mati tokdey masuk surga..neraka samba dulu lagi..butpo..sebab mu ado dosa besar dooh dgn pensyarah mu sendiri tu..aku tau mu abe mat..mu budak upsi..budak Bnk..tak soh duk bual la..dok fitnah guna nama budak psr konon..silap haribulan mu ni bucit perut dok pun acident mapus pecah palo..mu ingt che anuar tu jahil ko..cik mat nor tu jahil ko..kalu pensyarah dua ore aku ni semaye hajat dgn aku semaye hajat..tak lama ni abe mat..pensyarah mu hak mu hina tu makin tinggi status dia..tp mu..aku rasa hidup merana seumur hidup selagi mu tak minta maaf ngn pensyarah aku tu dan pensyarah mu jugak. mu ingt mu guna nama samaran abe mat Allah swt tak tahu ko mu tu sapo..dia maha kuasa..mu guna la nama gapo pun..tp di buku amalan mu abe mat said..tetap tertulih dosa..byk dosa mu abe mat..aku rasa pensyarah mu tu tak halal ilmu dia ko mu..mungkin dok maaf dosa mu fitnah dio tu..besar dosa mu abe mat..taubat la gi la mintak maaf masa dua2 pensyarah mu tu ado lg..klu dia mati gat..tak lepas mu nk gi syurga.

Anonymous said...

Salam 1 Malaysia buat semua pembaca upsikini. pada pendapat sy,bkn sng nkk jd sng..bagi org2 dah dapat keje tetap pas abih study..tak kisah la cikgu ke pegawai ke..korg patutnya bersyukur dgn rezeki yang Allah bg kat korg. Memang saya akui skrg ni mang susah sgt nk dapatkan job dlm goverment. Adakah sbb rezeki masih tak menyebelahi kita atau kita ni mang tak berkualiti?? hmm macam2 persoalan kan bila kita tak dapat keje yg kita nk. Mcm sy jgk..skrg sy GSTT Pendidikan Khas.Sy bersyukur ngat dapat jd cikgu.mmg cita2 sy nk jd sejak dulu lg tp baru dpt. Pas abis belajar macam2 keje sy pnh buat.bermula keje di cyber cafe, keje secret recipe,keje ofis dan mcm2 lg baru dapat jd cikgu. Tu pun GSTT je.tp aku ttp bersyukur dpr gak merasa jd cikgu.Mintak KPLI tak pnh dapat.Baru2 ni aku dpt INTERVIEW KPLI-KDC(kursus dlm cuti) tp sedih sgt aku tak dapat mengikuti kursus tu sbb tak lulus ujian insak.Skrg baru aku tau betapa penting nya ujian insak ni..Isnin mgu dpn kna ambil lg sekali ujian insak sbb aku ada buat rayuan.Tp still lg tkt tak lulus.Ada tak sape2 yg tau mcm mana nk jwb ujian insak ni? sebelum undur diri aku nak nasihatkan kat kwn2 yg tak berjaya posting tu jgn putus asa k.korg dah ada ilmu yg cukup untuk mengajar.Bg sy lak..sy takkan pts asa dan sy tetap pastikan sy akan jd cikgu tetap 1 hari nanti

Anonymous said...

asslammualaikum....
huhh....sial punye plajar um tu...camtu ke personaliti pljar um...spe ko nk persoalkan kualiti...smue u ade kualiti n kekurgn msing2....eleh,,um skalipun.member aku um gak tp mrempat gak btahun2 mngganggur...aku ni,,student ppc uni of sydney x bsing pun...xde pun aku nk plekehkn univrsti lain mcm ko tu...rendahnye moral value student um...memng sial lahanatnyer personaliti um kn!!!...um bknnyer bgos sgt pun...upsi..aku sokong....kggalan tu alasan dan retorik mreka je...sbb isu kini guru dh mcm dbekukan...cuma kpli dpli n ipgm diutamakn...tp GSTT melambak2...buat menyemak je gstt tu....sabar lh yer...mgkin belum ade rezeki...


~me~