January 2, 2012

Staff akademik: Tuntutan kebebasan akademik asas perjuangan mereka

Rentetan dari peristiwa yang berlaku di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) , UPSIkini telah menerima email daripada beberapa staff akademik (pensyarah) UPSI yang menuntut agar dijelaskan isu sebenar perjuangan mahasiswa yang berlaku tempoh hari.

Menurut mereka, "sememangnya ahli akademik tidak bebas bersuara dan dikawal oleh pihak tertentu dalam universiti termasuk beberapa orang yang bergelar TNC yang kuat berpolitik.

"Perkara tersebut telah merencatkan perjalanan dan menurunkan kualiti universiti apabila perlantikan seseorang pentadbir universiti ditentukan oleh 'orang politik' bukannya berasaskan kompetensi. "

"Kualiti perbincangan dan percambahan idea di universiti turut terencat apabila kebebasan akademik para ilmuan dihadkan hanya untuk hal-hal tertentu yang tak bercanggah dengan kehendak kerajaan memerintah." ujar mereka menerusi email.

Berikut, UPSIkini memaparkan tuntutan sebenar perjuangan mahasiswa tersebut.

Jawatankuasa Gerakan Mahasiswa Menuntut Kebebasan Akademik (BEBAS) bersetuju untuk meletakkan dua prinsip utama yang menjadi asas kepada gerakan kebebasan akademik, iaitu :

1. Bahawa ahli akademik, sama ada di dalam atau di luar bilik kuliah, memiliki kuasa yang tidak terbatas untuk mempersoal, menguji idea dan mengeluarkan kenyataan kontroversi dan tidak popular tanpa mengira sama ada pendapat tersebut bercanggah atau tidak dengan pendapat umum.

2. Institusi akademik tidak berhak untuk mengekang kebebasan akademik dalam kalangan kakitangan universiti atau menggunakan praktis kebebasan akademik sebagai sebab untuk mengenakan tindakan tatatertib.


Jawatankuasa BEBAS juga menyenaraikan 6 tuntutan utama gerakan, iaitu :

1) Mansuhkan AUKU dan AKTA 174

BEBAS berpendirian bahawa AUKU dan AKTA 174 perlu dimansuhkan berdasarkan dua teras berikut :

a. Peruntukan-peruntukan dalam Akta Universiti Kolej Universiti 1971 (pindaan 2009) dan Akta 174 membunuh aktivisme mahasiswa Malaysia.

b. Peruntukan-peruntukan dalam Akta Universiti Kolej Universiti 1971 (pindaan 2009) dan Akta 174 yang mencabuli hak-hak asasi manusia khususnya mahasiswa.

2) Bebaskan ilmuan berakademik

BEBAS menuntut hak kebebasan berakademik bagi para ilmuan dalam perkara-perkara berikut :
a. Para ilmuan mempunyai kebebasan untuk mengajar dan membuat kajian dalam persekitaran akademik tidak kira sama ada kajian tersebut bersifat kontroversi atau tidak popular serta bercanggah dengan pendapat umum khususnya mana-mana kuasa politik di dalam negara.

b. Para ilmuan mempunyai kebebasan menyatakan pendapat, mengeluarkan pandangan, menyatakan kritikan terhadap apa jua isu berasaskan pandangan intelektual hasil daripada kajian, observasi dan penilaian mereka sama ada di dalam atau di luar universiti.

c. Para ilmuan bebas berkhidmat tanpa terikat dengan mana-mana perjanjian yang bertentangan dengan hak kebebasan berakademik yang dijamin perlembagaan.

3) Bebaskan mahasiswa bersuara

BEBAS menuntut mahasiswa diberi kebebasan bersuara dalam kerangka berikut:

a. Mahasiswa mempunyai kebebasan untuk belajar dan membuat kajian dalam persekitaran akademik tidak kira sama ada kajian tersebut bersifat kontroversi atau tidak popular serta bercanggah dengan pendapat umum khususnya mana-mana kuasa politik di dalam negara.

b. Mahasiswa mempunyai kebebasan menyatakan pendapat, mengeluarkan pandangan, menyatakan kritikan terhadap apa jua isu berasaskan pandangan intelektual hasil daripada kajian, observasi dan penilaian mereka sama ada di dalam atau di luar universiti.

c. Mahasiswa bebas menjalankan apa jua aktiviti seperti demonstrasi, himpunan aman, rapat umum, seminar, diskusi dan lain-lain aktiviti di mana mahasiswa menyampaikan pandangan dan idealisme perjuangan mereka.

4. Bebaskan mahasiswa mengurus pilihanraya kampus

BEBAS menuntut supaya :

a. Mahasiswa diberi autonomi atau kuasa untuk menjalankan pilihanraya kampus sendiri bagi memilih perwakilan pelajar yang bakal memimpin persatuan atau badan induk kepimpinan pelajar.

b. Proses pemilihan pelajar ini dijalankan tanpa sebarang campurtangan daripada mana-mana pihak sama ada dari sudut sistem, teknikaliti, kempen, pembuangan undi, pencalonan dan lain-lain elemen dalam proses pemilihan yang hanya melibatkan mahasiswa.

5) Bebaskan mahasiswa mengurus tadbir persatuan dan aktiviti

BEBAS menuntut supaya :

a. Mahasiswa diberi autonomi atau kuasa untuk mengurus tadbir persatuan dan aktiviti persatuan atas kapasiti mahasiswa sendiri.

b. Urus tadbir ini dijalankan oleh mahasiswa tanpa sebarang campurtangan mana-mana pihak termasuk pihak pentadbiran universiti.

c. Hal ini merangkumi segala bentuk pentadbiran persatuan dan aktiviti, kewangan dan perbelanjaan, dana dan tajaan, pengisian dan aktiviti, penerbitan dan publisiti serta apa jua elemen-elemen lain di dalam urus tadbir persatuan.

6) Bebaskan mahasiswa berpartisipasi dalam politik

BEBAS menuntut mahasiswa diberikan kebebasan berpartisipasi dalam politik sebagaimana berikut :

a. Melibatkan diri atau menjalankan seminar dan diskusi yang membincangkan soal-soal politik, ekonomi dan sosial di mana mahasiswa berbincang dengan tokoh-tokoh politik dan pensyarah.

b. Mahasiswa bebas mengemukakan resolusi, cadangan atau kritikan bercorak politik dibentang dan dikeluarkan untuk tatapan umum dan kerajaan.

c. Mahasiswa bebas menjalankan penerbitan akhbar, majalah dan risalah atau kenyataan akhbar di mana mahasiswa menyuarakan cita-cita politik mereka.

d. Mahasiswa bebas menjalankan dan menyertai apa jua aktiviti di dalam dan luar universiti di mana mahasiswa menyampaikan pandangan dan idealisme perjuangan mereka.


Muhammad Safwan Anang@Talib
Pengerusi,
Gerakan Menuntut Kebebasan Akademik (BEBAS)

6 comments:

adam adli fan said...

Pensyarah UPSI sudah mula bersuara. Ada mana-mana mahasiswa atau bekas mahasiswa yang perasan bagus sangat dan kata mereka bodoh?

Fhatiah said...

salam,

pinjam point tuntutan, guna di sini;

http://www.fhatiahsariaat.com/wordpress/index.php/2012/01/02/mahasiswa-menuntut-kebebasan-akademik/

Anonymous said...

saudara Fhtiah, saya mencadangkan anda membaca tulisan-tulisan Prof Dr. Muhammad Abu Bakar-UM, yg mengemukakan sebab-sebab mengapa AUKU perlu dimansuhkan.


AUKU telah melahirkan mahasiswa dan masyarakat yg melihat politik jijik disebabkan sentimen 'jangan terlibat politik' yg ada dalam AUKU berpuluh tahun lama.

Sebenarnya yg merosakkan dan menjijikkan politik adalah ahli politik yg buat fitnah, zalim, lucah, bodoh,tak ada prinsip, rasuah dll.

Hanya mahasiswa bodoh dan pekak boleh terima pemimpin yg rasuah, fitnah,songlap harta negara..

Anonymous said...

Sepatutnya sudah tiada keperluan untuk mengadakan universiti awam - jika semua adalah universiti swasta - boleh buat ikut suka kita kan..

Anonymous said...

pensyarah konon. ko karang cerita sendiri pastu nak jual konon pensyarah cakap. buktikan la kalau betul pensyarah cakap. ada berani?

Anonymous said...

2) Bebaskan ilmuan berakademik

BEBAS menuntut hak kebebasan berakademik bagi para ilmuan dalam perkara-perkara berikut :
a. Para ilmuan mempunyai kebebasan untuk mengajar dan membuat kajian dalam persekitaran akademik tidak kira sama ada kajian tersebut bersifat kontroversi atau tidak popular serta bercanggah dengan pendapat umum khususnya mana-mana kuasa politik di dalam negara.

b. Para ilmuan mempunyai kebebasan menyatakan pendapat, mengeluarkan pandangan, menyatakan kritikan terhadap apa jua isu berasaskan pandangan intelektual hasil daripada kajian, observasi dan penilaian mereka sama ada di dalam atau di luar universiti.

c. Para ilmuan bebas berkhidmat tanpa terikat dengan mana-mana perjanjian yang bertentangan dengan hak kebebasan berakademik yang dijamin perlembagaan.

Pasal dua ni memang nampak bagus..tapi perlu diingat dalam menjalankan mana-mana penyelidikan perlu mempunyai etika yang bukan sahaja dapat melindungi pengkaji dan juga responden.

Even di negara maju sekali pun mereka tetapi terikat dengan etika menjalankan penyelidikan yang telah ditetapkan oleh sesebuah organisasi.

Kesimpulannya selagi kita bernaung dengan mana-mana organisasi sekali pun kita takkan terlepas dengan peraturan...

sebagai analogi, sekiranya anda sebagai ketua dalam sesebuah keluarga dan anda mempunyai anak, isteri, pembantu rumah, dan driver. adakah anda akan membenarkan pembantu rumah anda menjadikan rumah ada seperti rumahnya sendiri. seperti tidur dikamar anda, hanya membuat kerja bila terasa nak buat kerja. tido sampai tengahari. manakala driver anda menggunakan kereta anda sewenang-wenangnya untuk mengheret gf kesana kemari...mestilah anda akan marah bukan? so mesti tak banyak atau sedikit anda akan mengadakan sedikit peraturan yang membataskan hak mereka semasa berada bersama anda....untuk apa? mesti untuk menjaga kepentingan anda juga buka. menjaga harta benda anda sendiri yang telah diamanahkan. as simple as that....