September 25, 2011

Analisis : Prof Dr Zakaria Kasa, NC tanpa kabel ?

Perlantikan Naib Canselor Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) yang baru, Prof Dr. Zakaria bin Kasa yang sebelum ini memegang jawatan sebagai Timbalan Naib Canselor Akademik & Antarabangsa merupakan suatu yang tidak dijangka oleh ramai pihak. Ramai mengakui kesungguhan dan komitmen beliau berada pada tahap yang membanggakan semasa menguruskan hal-hal berkaitan akademik dan antarabangsa meskipun terdapat beberapa kelemahan dalam beberapa perkara. Namun rekod menunjukkan beliau seorang yang kuat bekerja dan sentiasa memandang ke hadapan dalam membuat keputusan.

Namanya pada awal tidak begitu menyerlah di kalangan Timbalan-Timbalan Naib Canselor sama ada di UPSI mahupun dengan IPT lain. Seorang yang ‘low profile’, dan tidak begitu menunjukkan ke-TNC-annya dalam majlis-majlis di UPSI khususnya. Sedia menerima teguran dan rajin melayan kerenah mahasiswa.

Nama beliau mula menjadi sebutan apabila blog informasi UPSIkini memetik ucapannya yang menyentuh soal penempatan kira-kira dua tahun lalu. Katanya, penempatan pada tahun itu akan dibekukan berikutan kelembapan ekonomi negara pada ketika itu.

Isu penempatan ini memang isu sensitif di kalangan mahasiswa UPSI. Entah bagaimana, portal berita popular mutakhir ini, Malaysiakini pula tak semena-mena memetik berita itu dan mengambil respon daripada NUTP atas kenyataan beliau. Isu itu kemudiannya menjadi semakin hangat apabila akhbar-akhbar arus perdana turut membuat liputan dan mengambil kenyataan beliau.

Dengan nada yang agak tenang beliau membuat kenyataan balas mengatakan kenyataan awal beliau berkaitan isu tersebut telah disalah tafsir. UPSIkini pada ketika itu menjadi sangat popular kerana beritanya disiarkan dalam Malaysiakini dan mendapat kredit daripada portal berita itu. Rating UPSIkini juga melonjak dan dikenali seluruh negara terutamanya di kalangan mahasiswa. Sehingga pernah disekat daripada dilayari mahasiswa UPSI melalui jaringan wifi UPSI Jaring di kampus dan kolej-kolej kediaman.

Bermula dari itu, nama Prof Dr. Zakaria Kasa mula dikenali. Sebelum ini beliau di Universiti Putra Malaysia sebelum datang ke UPSI. Khabarnya pada awal beliau di UPSI, beliau sering sahaja menyebut untuk kembali ke UPM. Tetapi mungkin atas dasar dan sikap profesional beliau, tugas sebagai TNC A&A di UPSI diteruskan dan cuba membuat perubahan.

Nampaknya apa yang dikatakan beliau kira-kira 2 tahun lalu sudah menampakkan kebenarannya. Keluhan graduan pendidikan kini adalah bukti apa yang dikatakan beliau itu benar dan akan berlaku. Hari ini ribuan graduan pendidikan seluruh IPTA cuba meraih simpati dan tidak kurang yang cuba mengugut melalui undi supaya nasib mereka diambil peduli kerajaan. Beliau ada menyebut 2 tahun lalu, mahasiswa UPSI perlu bersediia untuk menerima kenyataan bahawa ruang kerjaya sebagai guru itu bukan lagi sesuatu yang boleh diberi jaminan, bukan lagi hak istimewa graduan UPSI dan persediaan perlu dibuat mulai sekarang. Dan sekarang, semuanya telah terbukti.

Itu halnya berkenaan Naib Canselor UPSI sekarang. Bagaimana jangkaan beliau dan mungkin juga ahli akademik lain di UPSI menjadi kenyataan.

Kini, Prof Dr Zakaria Kasa merupakan orang nombor satu dalam menentukan hala tuju UPSI. Beliau kini adalah Naib Canselor. Tugas berat yang perlu dipikul dalam memberi nafas baru kepada UPSI. Tidak cukup dengan hanya merombak fakulti yang sedia ada, menawarkan ijazah yang membuka ruang kepada pasaran terbuka, namun pengisian dan hasil dari setiap fakulti itu seharusnya juga diberi perhatian.

Ramai juga yang menyedari, beliau diangkat sebagai Naib Canselor bukan kerana kabel politik (tidak tahulah di sebaliknya). Namanya bukanlah segah Nordin Kardi yang telah berjual beli Ijazah Kedoktoran kepada rakan seBTNnya sehingga UUM itu dipandang hina di kalangan ahli akademik.Mungkin perlu penambahbaikan dalam modul BTN dengan menekankan aspek integriti. Tidak cukup rasanya dengan berdiri tegak pada waktu pagi apabila mendengar lagu Negaraku berkumandang. Yang peliknya, entah macam mana UPSI sedia menerima dia pula!!. Prof Dr Zakaria juga tidak sekilau Prof Dr Aminah Ayob yang sentiasa menggilap pemilik PERMATA Negara. Dan bukan juga selunak Si DDJ yang kemaruk berkaraoke, berjoget lambak, sehingga lupa dia kini berada di Malaysia(bukan Jakarta, Indonesia). Apatah lagi nak dibandingkan dengan ‘Residen’ Malaysia dari British, Hang Zainal Kling.

Siapa yang telah memberikan khidmat nasihat kepada Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, Menteri Pengajian Tinggi untuk memberi kepercayaan kepada Prof Dr Zakaria Kasa menerajui UPSI?? Nantikan Siri ke-2..

4 comments:

Anonymous said...

Analisis yang sangat menarik dibaca. Tak sabar menantikan siri ke 2.. mcm baca cerpen bersiri pulak.

Tahniah.

Anonymous said...

berhati2 dengan statment ini, kalau tidak benar, boleh jadi kita menfitnah orang yang tak bersalah.. berbeza pendapat itu perlu, tapi jangan sampai pendapat kita menjadi tohmahan..

Anonymous said...

moga prof dapat menjalankan tugas sebagai NC dengan adil dan bijaksana..

Anonymous said...

moga prof dapat menjalankan tugas sebagai VC dengan adil dan bijaksana..