December 22, 2009

Result lambat, pelajar tertanya-tanya

Tanjong Malim , 22 Disember – Keputusan peperiksaan semester 1 2009/2010 masih belum dikeluarkan menimbulkan tanda tanya ramai pelajar. UPSIKINI telah menerima beberapa pertanyaan pelajar mengenai bila keputusan akan dikeluarkan.

Menurut sumber, mesyuarat senat universiti bagi meluluskan akan berlangsung dan dijangka keputusan peperiksaan akan dikeluarkan dalam masa terdekat. Namun begitu, rata-rata pelajar menunggu bila keputusan akan dikeluarkan memandangkan pada semester lepas ianya dikeluarkan lebih awal berbanding semester ini.

Dalam pada itu, pelajar Universiti Pendidikan Sultan Idris memulakan kuliah pada 28 Disember ini dan boleh kembali ke kolej masing-masing bermula 26-27 Disember.

34 comments:

Anonymous said...

bila la nk kuar ni......

Anonymous said...

mesyuarat senat blum dijalankan lagi la..plzzz..jgn la bg cerita palsu n x sahih kt student..

Anonymous said...

hai, u lain semua dah kluar, sem 2 nak stat minggu depan,what the hell?

Anonymous said...

Alahai korang kene paham, semuanya masalaah dari pengurusan upsi. korang cuba tanya pensyarah korang. Tak cukup tangan la nak semak, kelas dpli pun tak terurus. selalu kene ganti. Dpli ni ada geng aku kelas mula 8 pagi abis pkl 11 mlm tanpa henti. pepandai la nak kuar mkn or solat. yelah pensyarah buzy. Untuk pengatahuan korang upsi ni xcukup pensyarah. Tapi duit entah kemana. pelik nih.

Anonymous said...

HEP bengong la, janganlah bagi lalasan yang tak masuk akal.

PTPTN bila plak nak masuk?


HEP LEMBAP

Anonymous said...

kawan ak p tanya kt hep, diorg cakap mayb result kuar 28hb, alasannya masalah fakulti... alasan yg sangat bangang kan? Lepas tu PTPTN lak mayb dapat 20 hb Januari... Yg tu lagi bangang!

Dengan result yg lambat kuar tak tau la camne ceritanya ngan budak2 under biasiswa KPM n KPTM sbb dorg kena antar result dorg kepada pihak penaja. Lambat antar result lambat la dapat duit. CAmtu gak la ngan PTPTN...Wahai HEP, tolong la plajar2 yg beribu2 org ni... Patutnya HEP la yg tekan fakulti supaya settlekan marking paper student cepat. Kitorang bkannya kisahkan result tu, kitorang kisahkan loan n duit biasiswa kami... Dah la kitorang nak ngadu kt forum tak dapat dah (korang memang tak suka student komplen kan? Tunggulah berita2 kat KOSMO lak nti.. ). Sekatlah sebanyak2nya kebebasan kami bersuara!

Anonymous said...

UUM da kuar resultnye 11hb ari tu.. UPM n UKM lagi awal... kita universiti BITARA kan? BITARA la sesangat camni...kan

Anonymous said...

tul tu,ni paling lembab punya u ni.. lemah,tak profesional.

bengang tahap cipan said...

naper la upsi ni...macam bermasalah sangat la....kalau lewat amik slip exam kena denda..tp kalau depa lewat..macam2 alasan timbul..pelik la..papan tanda iso bukan main besar..tp x de macam universiti yang diiktiraf pun..ni iso betul ker iso bayar ni...sebelum aku kecoh kat metro atau kosmo...baik baiki benda2 cepat...

Anonymous said...

upsi alahai upsi. indah khabar dari rupa. sem 2 kaunseling........ jeles dengan dak u lain.

Anonymous said...

lemahpun U ni jgk yg dipilih.. jd, terima seadanyala ye.. apapun, hari2 buka portal checK result mcm menanti buah yg tak gugur...

Szalizan Ramli said...

entah la.nape la UPSI selalu bg susah kt student.jgn la buat camni kt kami.aku pon xfhm nape la UPSI ni lambat camni.aku bkn nk burukkan tmpt aku blaja & tuntut ilmu.tp pengurusan & pentadbiran tu biar la betul sikit.

lagi satu,buang jelah piagam2 pelanggan kt dinding bangunan ye.jgn gantung.buat malu je.ntah ape2 ntah UPSI.kasi pening kepala student aja.salam.

Anonymous said...

alahai korang ni..pasal result lmbt kua pn nk kecoh2,kalo result tu gempak xpela gak..komen mcm org x skolah..cmni ke nk jd guru..poodahhh!!cissssssss..benti la korg stdy kt upsi ni..yg ak survey kn,bdk2 upsi ni yg cukup2 mkn lps stpm je leh masuk..syukurla 2 korg leh masuk U tu,nk berlagak plak..

Sofia said...

xpe, biar lambat asal selamat..lagipun result tu still keluar jg... xberubah juga resultnye walaupun kuar awal atau lambat..

Anonymous said...

ak ni ari2 dok check tenet ble result nk kua tp hampeh still x kua g..mmbr2 len kat u len sume dh thu result msg2..mak bpk ak pun dh tnye2..derng ingt ak x nk bitau derng cz result ak twuk..adoyai..upsi2...sllu cmni..burinkla..klu denda pelajar cpt je..lmbt dftar kursus lewat sehari 10 inggt...gilakla..cekik drh..dpt bgus ker twuk result tu blkg krela..yg pntg ble kua ny..

Anonymous said...

hei,skunk ni result kluar,tu satu masalah,satu kelemahan faham, yg mengungkit psl result ok ke tak peduli pa,dpt masuk u pun peduli pe, memang dah masuk dah pun,yg kita complain skunk masalah pengurusan, klau dibandingkan dgn u lain, malu kita,sedarlah,ckp perkara yg takde kaitan langsung.

Anonymous said...

kekadang nak komplen pun x leh...tp memang kena komplen ngan pengurusan UPSI ni...sem lepas memang bermasalah sgt....dah la daftar kursus yang berterabur...slip exam kuar lambat sgt...ni result kuar lambat plak...atleast kena standardkan ngan ISO yang UPSI inginkan tu....kalau dah sahkan result tu...terus jela kuarkan...x yah nak "peram" lama2...nanti busuk je....

Anonymous said...

kekadang nak komplen pun x leh...tp memang kena komplen ngan pengurusan UPSI ni...sem lepas memang bermasalah sgt....dah la daftar kursus yang berterabur...slip exam kuar lambat sgt...ni result kuar lambat plak...atleast kena standardkan ngan ISO yang UPSI inginkan tu....kalau dah sahkan result tu...terus jela kuarkan...x yah nak "peram" lama2...nanti busuk je....

Anonymous said...

"alahai korang ni..pasal result lmbt kua pn nk kecoh2,kalo result tu gempak xpela gak..komen mcm org x skolah..cmni ke nk jd guru..poodahhh!!"

wahai sayang... kalo result lambat kluar, lambat la result tu smpai kt penaja masing2 (ptptn, kpm, kptm). Bila result lmbat smpai kt penaja, lambat la korang dpt loan atau biasiswa korang... paham??? Bukan result yg jd masalah, korang nk makan hapa kalo tak dpt duit pinjaman?

Result lambat kuar mmg satu issue la n students ada hak utk suarakan sbb kita ni dkira pelanggan kat UPSI ni, kalo tak takde la plak UPSI wat piagam pelanggan. Jangan la buta sangat pasal hak2 pengguna ni ye...

Anonymous said...

Nak komplen kat portal pon takleh dah skang ni. UPSI ni memang sengaja kot nak tutup mulut students ni... Heran, takkan semua tak perasan yg kita da takleh wat topik baru or bagi komen kat ruangan forum myupsi portal?

Forum kat portal tu adalah suara pelajar. Memblock students dari komplen kt forum tu dikira menyekat hak kita bersuara tau? MPP takkan la terlepas pandang kot hal ni?

Anonymous said...

kalo susah sgt tak payah kuarkan result anggap sume lulus... hehehe

baru sekarang rasa "nikmat" dapat belajar kat dua buah universiti. yg pertama universiti tersohor dan yang satu lagi universiti "bitara".

dua buah universiti ni ibarat langit dan bumi.. huhuh

Anonymous said...

"alahai korang ni..pasal result lmbt kua pn nk kecoh2,kalo result tu gempak xpela gak..komen mcm org x skolah..cmni ke nk jd guru..poodahhh!!"

aku rasa dia ni tak betul kot.

Anonymous said...

ni bukan tertanya-tanya gi, ni dah berasap dah ni.

Anonymous said...

geramnya aku nak tgk result aku.................. cam hebat ada upsiportal. tapi menyakitkan ulu otak aku je

Anonymous said...

ermm... result oh result.. agak2 bila la akan muncul.. tiap2 ari cek kt portal cm org bodo jer. tp xde gak hasilnye.. kang klu xcek, ktinggalan plak. mmg la lmbt or cpt xkn dpt ubah result y dtetapkan, tp klu lmbt2 cmni.. parents pn ter'tnya2, kite pun bdebar2.. result gempaq ke x, blkg kira.. y pnting kite dpt tau result y mnunjukkan usaha kite spnjang sem lpas..

Anonymous said...

mudah2n yg terbaik..wallahua'lam~

Anonymous said...

where can we complain??
they always need us 2 pass up assignments asap
but how come they didnt do so?

Anonymous said...

sampai tahun depan la kne menunggu

Anonymous said...

result kemungkinan 28hb dis, ptptn 20hb...hrp mklum

Anonymous said...

RESULT DA KUA..
G LA TGK..
ASYIK NAK KECOH JE

Anonymous said...

result lambat pn nk jd isu..
apa da...
diri sendiri 2 da btul sgt ke asyik nk mnyalahkan org je

Anonymous said...

result da kuar pun

Anonymous said...

ni y upsikini suka... perbalahan perbalahan... diorg suka la tu... tersenyum jer tgk org menyumpah dlm blog ni... hmmmm... betul la blog ni blh menyuarakan pendapat masing2.. tp tgk la pula bhsa nya.. hmmm... aku kesian kt pnlis blog ni... hari2 masyuk... kumpul la lg byk2 k... percambahan minda apa..

Anonymous said...

Ala ok pe dia ada blog nih.leh gak suarakan pendapat. dah memang lewat result kuar sapa xmarah. pikir la sikit. U lain dah kuar awal dah. xke pelik.