December 28, 2009

PTPTN dijangka masuk 15 atau 17 Januari

Wang PTPTN untuk mahasiswa Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) dijangka dikreditkan ke akaun pelajar dalam tempoh 15 hingga 17 Julai. Tarikh tersebut dikatakan lambat lantaran keputusan peperiksaan Sem1 09/10 yang lewat dikeluarkan berbanding sesi lepas.

Menurut Adriyani , Exco Kebajikan & Kemasyarakatan Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) UPSI yang telah menghubungi pihak berkenaan menyatakan “kelewatan kemasukan pinjaman pada kali ini ada kaitan dengan keputusan peperiksaan yang lambat, katanya, sekira pihak akademik menghantar keputusan pada 24 Disember baru-baru ini, dalam 14 hari bekerja baru diluluskan, mungkin dalam 15 atau 17 Januari”.

Dalam pada itu, tempoh akhir bagi universiti menghantar keputusan kepada pihak PTPTN dikatakan pada 6 januari, sekiranya berlaku kelewatan dari tarikh ini, dijangkakan PTPTN akan dikreditkan pada akhir bulan ini, iaitu 26 atau 27 Jan.

Beliau turut menyatakan pendirian agar pihak JHEPA berusaha untuk "push ” pihak berkenaan agar pinjaman tersebut dikreditkan lebih awal kedalam akaun pelajar memandangkan tempoh berkenaan agak kritikal bagi pelajar yang rata-rata mendapat pinjaman PTPTN.

Sebelum ini, wang PTPTN dimasukkan ke akaun pelajar lebih awal iaitu pada 6 Jan. Pada semester ini, wang PTPTN dikatakan agak lewat dikreditkan berbanding semester-semester lepas.

18 comments:

Anonymous said...

result kuar lmbt...tu sbb lmbt msk..lg 4 hr nk mula kuliah br result keluar...sebelum ni tak ada pula result keluar lambat sangat...so, buat sementara ni kena bergantung kepada mak ayah lah n berjimat...kalau nak push pun salah upsi sendiri gak...ptptn dah ader prosedur dia bila duit akan dimasukkan ke akaun pelajar...

Anonymous said...

boleh tahan la lewat masuk. aku dah tak da duit ni. harap-harap cepat la abis dan terus kerja

Anonymous said...

ahh,duit,duit

Anonymous said...

habis 2 aku nak makan apa la..klau ptptn lambat masukk..dia orang ingat mak aku ni tauke kedai emas ke nak masuk lambatt..

Anonymous said...

alahai...
macam mana la nk tanggung kos hidup kat sini,dh banyak benda nk kena beli ni..
alamak meminjam dulu la klu betul akhir bulan baru masuk...

Anonymous said...

PTPTN di jangka 15-17 atau akhir bulan, KPM pula bila pula nk msuk???
harap-harap akaun kan cepat la, sebab sumua benda pakai duit...
ingat orang yang tidak berada la...

Anonymous said...

ini namanya kerja gila....macam2 dah upsi ni mengarut...apa punya pentadbiran la..nmpk gah..tp serabut..sume kerja nk bagi pelajar-pelajar dia mati jer...kerana UPSI lmbt...student plak terpaksa tanggung makan megi...cuba gaji staf akademik lambat plak aku nk tgk..jawabnya mogok la...tp kalau kena kat org..wat x tau jer...ni la manusia...kalau kena kat org..macam2 nasihat kuar...tp bila kena kat diaorg balik...silap2 mogok la...
kenapa student x boleh plak nk denda akademik sebab lewat kuarkan result..sedangkan kalau student amik slip lmbt kena denda...inilah namanya demokrasi yang diamalkan di malaysia..demokrasi kuku besi...ini la...aku cadangkan...jgn nk pilih mp jer guna pilihan raya...tp ngan timbalan naik canselor skali pun kasi pilihan raya..baru depa nk dengar suara student ni...skrg ni student x de kuasa..ada mpp pun...depa ikat tengkuk mpp tu...pelik2...demokrasi kuku besi...pentadbiran yang gila..kepada yang membaca ni...kita perlu sedar k..zaman sekarang politik kita dah berubah..

Anonymous said...

tahu xpe. Dah la asaimen mahal-mahal. hujung sem selalu xda duit. Entah la, kalu kat u lain xda la mahal camtu melainkan projek akhir tahun. ini semua barang mahal-mahal. pastu kene merempat plak kat kpm nak tunggu posting.............

Anonymous said...

biasiswa kpm dh kuar arini...
tlg cpat kan msuk ptptn,kesian tgk member2 len yg lum msuk,dorg sume bkn org berada,dh la tggal kat umah sewa,tuan umah dh mintak sewa umah...

ايففي هاريدث بن روزهن said...

retorik semata-mata

rambo malaya said...

terok betul la diorang ni
kalo result lambat kuar,,sepatutnya diorg pun kena denda gak
lambat sehari kena rm10 bayar kt sume pelajar
tp mesti x wat punya
adil sgt kn wt cmni
heheh
gembira aku jadi warga upsi

Anonymous said...

ni blog mpp kan...?
jadi aku sarankan mpp gi pentadbiran upsi tanye ngape result kuar lewat?
ngape U lain yg jumlah pljrnye lg bsr dr Upsi leh kuar awal?
adakah staf UPSI wt keje lembab atau sememangnyer mreka ni x reti nk wt keje?
kpd plajar UPSI, xkan nk diam kot...
sampai bile plajar upsi nk jd lembik?..
kes posting kita lembik..kes ptptn kita lembik..
mpp kita lembik ke?
kpd mpp...pegilah sergah skit pentadbiran UPSi ni..maki skit..
ingt..mreka bekerja untuk kita..bkn kita bekerja utk mreka...

Anonymous said...

uncle vellu sudah mintak itu sewa rumah, apa macam kalu itu uncle sudah kasi halau sama kita worang. alloo macha bendahari pi ti pi ti en, cepat sedikit la buat itu kerja. haaaa kasi denda satu hari satu puluh ringgit baru tau!!!!

Anonymous said...

lmbtnyeee msuk ptptn.. ape2x ntah upsi ni..
lmbt toi huhuhuhu.. mne nk cekau duit nk byar duit sewa ni.. huhuhu..
harap mpp wat something untuk perceptkn.. x kesian ke kt student wuu.. pengurusan UPSI perlu dipantau... sejak menjak ni bnyak sgt problem..

Anonymous said...

lmbtnyeee msuk ptptn.. ape2x ntah upsi ni..
lmbt toi huhuhuhu.. mne nk cekau duit nk byar duit sewa ni.. huhuhu..
harap mpp wat something untuk perceptkn.. x kesian ke kt student wuu.. pengurusan UPSI perlu dipantau... sejak menjak ni bnyak sgt problem..

Anonymous said...

gila ka....masuk ujung bulan ni..kalu lambat ambik slip denda la, apa la...tp kalu diorang lambat senyap je.... exsaingment jalan duit kena pakai banyak mak bapak kat kampung bukan tokey balak.... kat tanjung malim ni nasik kosong pon mahal....pikir la tgk...

asma_honey said...

salam.....aku geram btl dgn upsi nih!!!ptptn xkuar2 g....tau x byk org dh kering!!pk r sama stdnt sama...pentdbiran lembab sgt...aduh sakit jiwa n nyesal sgt masuk upsi nih!!!!!!!!

Anonymous said...

lambatnya kuar..dah pokai neh..segan asyik minta gan mak..geramnya..