December 29, 2009

Kursus kepimpinan Siri 3, JHEPA tidak nyatakan syarat calon bertanding MPPTanjong Malim, 29 Nov. – Jabatan Hal Ehwal Pelajar & Alumni UPSI membuat pengumuman menerusi SMS bagi menyertai Kursus Kepimpinan Mahasiswa 2009 siri 3 pada 1-3 Januari ini. Namun tidak dinyatakan apakah tujuan kursus tersebut dijalankan seperti sebelum ini.

Pengumuman yang dihantar melalui SMS kepada mahasiswa yang telah mengikuti kurusus pertama dan kedua diterima agak lewat dan rata-rata mereka yang terlibat menyatakan wujud cubaan untuk mengelirukan mereka sekaligus menafikan hak mereka untuk bertanding dalam demokrasi kampus (PRK).

Dalam hal berkaitan, tindakan JHEPA tidak menyatakan kursus yang dianjur menjadi pra syarat kepada mereka yang berminat bertanding dalam Pilihan Raya Kampus (PRK) di ragui akan dimanipulasi oleh JHEPA untuk membenarkan calon tajaan mereka yang tidak ke kursus untuk turut bertanding dalam PRK akan datang.

Walaubagaimana pun, pihak Pro Kebajikan telah menyatakan pendirian bahawa mereka mempunyai senarai lengkap pelajar yang turut bersama dalam kursus dan sekiranya wujud nama calon tajaan JHEPA yang tiada dalam senarai kursus, suatu bantahan akan dilakukan.


Tahun lalu, JHEPA secara terbuka menyatakan kursus yang dianjur menjadi pra syarat kepada mereka yang berminat untuk bertanding dalam Pilihan Raya Kampus (PRK) yang bakal diadakan dalam masa terdekat.


Dalam perkembangan berkaitan, kursus siri 1 telah berlangsung di Kolej Aminuddin Baki dan siri ke-2 di BTN Kuala Lipis pada hujung semester lepas. Namun pihak JHEPA tidak menyatakan kursus BTN tersebut sebagai siri ke-2 kursus.

Dalam pada itu, perkhidmatan barisan Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) 2008/09 dilaporkan telah berakhir pada 8 November 2009 selepas setahun memegang jawatan dalam MPP seperti yang termaktub di dalam Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU). Namun sehingga hari ini pihak HEP masih belum mengeluarkan sebarang pengumuman pembubaran kabinet MPP.


PRK UPSI dijangka berlangsung dalam masa terdekat dan akan menyaksikan pertembungan hebat demokrasi kampus antara calon-calon bertanding.

No comments: