August 25, 2010

PC Fair : Lebih 5 pelajar dakwa dipukau, lesap RM 2000

Tanjong Malim, 25 Ogos- Lebih dari lima pelajar Universiti Pendidikan Sultan Idris didakwa telah ditipu semasa membeli sejenis alat Linguaphone di PC Fair dan Karnival Ramadan bertempat di SITC yang bermula beberapa hari lepas.

Dalam pada itu,pelajar yang menjadi mangsa tersebut mendakwa mereka seolah-olah dipukau semasa di promote oleh seorang promoter barangan tersebut dan terus tandatangan borang pembelian berharga RM1988 bagi tiga jenis barang berupa CD, buku dan earphone selain menyifatkan promoter tersebut mempunyai kata-kata yang manis.

Katanya, semasa lalu ditempat barang tersebut dijual , saya memang tak berniat nak beli, tapi tiba-tiba saya di promote dan seolah-olah terpukau lalu terus tandatangan borang pembelian dan bayar barang yang berharga RM1988."

Selain itu, beberapa mangsa lain pula mendakwa telah membayar deposit sebanyak RM 250 dan terpaksa membayar ansuran bulanan bagi melunaskan pembelian. Pelajar yang menjadi mangsa dikatakan telah membuat aduan kepada pihak penganjur iaitu MPP dibawah kepimpinan Razik dan kepada pihak JHEPA, namun mereka dikstakan tidak dapat berbuat apa-apa.

Petang tadi, mereka dikatakan telah membuat satu lapoan Polis berhubung penipuan tersebut dan menggesa supaya pihak penganjur MPP dan universiti lebih teliti dalam memilih peniaga yang menjual barangan dalam sebarang program.

Dalam hal berkaitan, PC Fair tersebut menjual berbagai jenis barangan komputer, kamera , buku-buku dan pakaian.

25 comments:

Anonymous said...

korang pasti ke kena pukau?? x pasai2 wat dosa di bulan ramadhon memfitnah org...
mgkin sbb kemahiran komunikasi diorg bagus...
lgpun kan dah banyak dgr psei linguafon xkn la x amik iktibar...dasar manusia...suka menyalahkan org len...

CahayaMatakuYangMenyaksikan said...

Salam. benda ne pernah jadi kat kakak saya sendiri. Dia seolah-olah dipukau. Cara mereka kadang-kadang seperti memaksa. Adik2 yang baru memang mudah terpikat ngan cara promosi dia. Benda ini pernah jadi kat KHAR dan lepas tu terus x benarkan mereka masuk sbg penggerai.

Anonymous said...

yer la....ak pun terpikir jgk...
bulan posa klu bt amal ibadat byk mn pun...dosa menfitnah x tercatat ke????:P

Anonymous said...

kawan saya pun ada kena mcm ni jgk. masa linguaphone bkak gerai kat hari trbuka kz... mmg snang2 je kena pukau, x dpt buat apa2.. harap phak upsi x bnarkn lg linguaphne bukak gerai kat upsi...

Anonymous said...

rasanya yg terbeli tu bkn kna pukau..
diorang terpsiko ngn kata2 promoter tu je..

so, seboleh2nya cba elakkan diri dri promoter tu,.

Anonymous said...

confirm..bnde ni dh jd 4tahun lps masa sy masih lg bergelar pljr upsi. kwn sy kena pukau ngan promoter linguaphone tu. sdr2 je dh terbeli brg tu. duit dibayar tnpa sedar. masa pc fair kz kalau xsilap

Anonymous said...

bagi yg blum kena 2 elakkan la..x yah la nk judge sape btl sape slh..
x bbaloi pn, hrga mhl je..
nk improve english msk je kls2 spoken tme cti2 sem..it is much more better..

Anonymous said...

lari je kalo nmpk org jual linguaphone 2......menipu jer
dia bg salam pn wat xtau jer
diorg mmg xle lyn lgsg

Anonymous said...

cuba search kat internet pasal isu2 ni..bukan istilah pukau tapi kemahiran mereka promosi brg2 tu..dlm leka2 kita terpengaruh..

lain kali xpyh layan..apa2 mereka minta buat xtau je..gerak sudahlah..jgn duk dgr apa mereka ckp..berlalu je..lainla klu da main kasar...lawanla..

Anonymous said...

cara setiap promoter mempromote memang xleh resist. seolah-olahnya kita x dpt fikir panjang. terpikat dengan kata-kata mereka yang macam menjanjikan dengan linguaphone ni akan dapat 'great english'. masa saya sem 1 pun termakan pujukan mereka lalu beli. sampai sekarang (sekarang sem 6) menyesal x sudah. duit 1st ptptn hbs buat bayar tu jer. sampai menangis depan ayah. saya nasihatkan x payah susah-susah beli x kiralah sem berapa anda. sebab kamu xkan ada masa untuk gunanya dengan kelas yang padat dan asimen2. buat susah nak simpan sbb brgnya yang agak banyak dan berat. lama2 buat habuk jer.

Anonymous said...

bodohnya budak2 upsi jugak..kenapa x baca dulu syarat2 dalam kontrak...pastu hangpa dok ketegaq layan org linguaphone tu buat apa? pastu nak salahkan org lain. ada pulak nak jadi hero dalam kes nie. rasanya razik praktikum...x taw cerita pon..ish..ish..ish..fitnah semata2...x sangka upsikini makan daging saudaranya sendiri...

Anonymous said...

pukau mungkin juga,tertipu dan terpedaya mungkin juga, teruja pun mungkin juga bagi mereka yang betul2 mengharap great A BI dan influent speking mat salleh-apa2 pun banyakkan membaca ayat kursi kerana anda akan terjauh dari perkara2 tersebut-saya sendiri pun pernah dan hampir membeli,sempat cancel,tapi kena marah2 sampai la kes buat mcmni xmasuk syurga(haha lawak tp serius psiko dorg lebih2)

apa2 pun pembaca jgn la pula nk fitnah apa yg disampaikan upsikini,rasa bagus juga disiarkan berita gini,sekurang2nya kita berhati2

( .ish..ish..ish..fitnah semata2...x sangka upsikini makan daging saudaranya sendiri...-awak pula jgn nk menfitnah dan memburukkan pemberita pula,haha,bulan pocer neh)

Anonymous said...

vote for zahar as a YDP MPP UPSI for a next season. Dah mula kempen nampak? Tunjuk dan tayang muka supaya senang orang nak undi nanti. hehehe hidup Mahasiswa Pendidik..Saya sayang UPSIKINI...saya sayang Shaiha....hehehe

Anonymous said...

masalahnya upsikini skdr mnerima aduan satu pihak...nmpk brt sblh..

klu nmanya tlus smpikn berita. kna ambik kira kdua2 pihak..bkn mcm cra anda terus label pihak itu ini slh sdgkn anda buat spekulasi....

jgn nk melariskn blog ini dgn info brat sblh...bljr skit cra pnympi mklumt yg tlus...

lg satu, dlm blog ni asyik2 mahasisswa pndidik punya kerja je dilporkn..kata non partisan tp brt sblh.kja pihak lg satu npa x war2kn..

anda mnmpkkn dlm ni bhwa mhsiswa pndidik je buat kja, pihak lg stu anda diamkn...seolh2 anda mmberitahu pljr upsi yg mhsiswa pndidik je yg bleh hrp...

fikirkan...sya mungkin tau niat sbnar anda..

alan aris said...

its all about skill n technique to make a sell...so...korg tak bleh salahkn salesman yg jual benda alah tu...aku percaye yg diorg tak gunakan pukau but skill die dlm pujuk org beli...aku sndiri penah jd salesman sblm blajar kt upsi ni n aku ade amik kursus utk jd salesman...mmg ade blajar cara nak attract people tuk bli brg kite... pkir logik la...if die guna pukau die tak yah susah2 tipu stdnt upsi beli brg die...bkn leh kaya pn tipu stdnt upsi...baik die pukau mak-mak datin or datuk2 bg die duit dr pukau stdnt...sbnrnye stdent upsi yg beli brg tu yg salah...pas beli brg tetiba mnyesal...bile mnyesal bru la nk report polis...comform polis pn tak layan cos alasan tak munasabah lsung...terbeli brg sb kene pukau...lainlah alasan kene rompak ngan org sb kene pukau tu leh terima lg...huhuhu...

Anonymous said...

hope zahar akan bawak perubahan pada pemilihan akan datang.. kita dah semakin kurang watak2 sebegini.. berani dan berterus terang..

Anonymous said...

sia2 belajar berbelas-belas tahun dan masuk menara gading jika masih x mampu menilai kaca daripada permata. tepuk dada, tnya selera, adakah salah anda kerana alpa atau promoter yang bijaksana?
tapi ada jugak dorg yang x berbudi bahasa.
tempoh hari, kwn sya dimaki hidup2 kerana x mau beli. yg lucunya, pas dier marah bru tnya kwn sya amik program apa? bila dijawab TESL, pusat lesi muka promoter tu lalu terdiam.

Anonymous said...

bukan sbb terpukaulah
tapi communication skill diorg bagus
thats why,apa2 tanya dulu harga brg tu berapa.kalau mahal terus say sorry dan blah.
diorg bukan pukau.diorg mmg dah dilatih utk psiko kita.diorg akan promote kat kita guna ayat2 yg menunjukkan bahawa Bi kita sangatlah teruk (pdhal mungkin x)

lagi satu..upsikini jgnlh bias sgt.sapa kata pihak berlawanan dgn Mahasiswa Pendidik x buat keje apa2.ada bukti coz slh seorg dr mereka yg usahakan utk selesaikan kes ni.dan bw ke HEP.so diharap wartawan UPSIKINI jgnlah bias sgt

saliana said...

produk tu linguaphone ker??????sy penah terkena..ha a..situasi sy masa tu pon sama dengan mangsa skrg ni..seolah2 dipukau..tp mgkin jg sbb cara dia promote n kdg2 seolah-olah mendesak kita tuk beli produk dia..tp alhmdulillah semuanya selesai dn sy dapat balik duit RM 250 dan mengembalikan brg tersebut..kepada yag terkena anda bolehla membuat aduan di kementerian perdagangan dlam negeri dan hal ehwal pengguna...sy dah buat aduan dan alhmdulillah dalam lbh kurang setahun kes sy selesai...cuba buat aduan ea..pastikan alasan n aduan kita kuat y mengatakan kita dieksploitasi...

Anonymous said...

salam..lingua phone memang sekalu ade..modus operandi lak tahan student dan pakse kite denga penerangan mereka..saya harap lepas nie..pihak upsi dan mana - mana badan yang ingin mengadakan program sedemikian tak perlulah nak panggil lingua phone lagi..tanya saja kat student dari universiti len..dorunk memg da tau taktik lingua phone nie..dulu time blaja kat uitm, lec law saya penah bg amaran tntg lingua phoone nie..so harapnya lepas nie..x de lg la kelibat encik - encik dan cik - cik lingua phone nie..

Anonymous said...

salam..aku penah kena dlu masa sem satu..apa menatang lingua phone ni kononnya Tun Mahadhir pon amik gak menda ni klaka hahahha..dia punya sasaran bebudak sem satu pandai dia usha tag kalu yg baru n lama dia leh kenal xpenah aku tgk dia tahan pelajar senior promote hahahha..pandai gak diorang ni ayat memang power xyah cita la aku pon cair tp nasib baik senior aku gtaw, thanks to him la...pihak upsi apa dah jadi ni? nak amik untung tapak je ker?? bela la nasib student jgan tamak haloba sangat..kes ni dah tiga taun tp aku tgk lingua phone ni masih ada lagi tiap kali pc fair ade je..hadui kecian la kat orang sama bukan semua mak ayah kaya..mahal weh bukan murah..so jadikan pedoman senior2 nasihat adik2 2 jangan duk asyik cita pasal 10/10 ja hahahha..lingua phone lagi berhantu sebenarnya..syabas upsikini..thumbs up!! peduli hape kita bela nasib pelajar upsi...MPP do your work!! jgan blagak sangat dlu sbelum undi jalan tertib skang mendada skit xpa janji keja jalan korang bawak amanah, mati nanti kena soal..pikir la sendiri jgan nak kejar glamour ja ikut resmi padi makin berisi makin tunduk...salam

Anonymous said...

i was using linguaphone since studying in uitm 2010...so far quite good n i got a band 5 for my MUET..i really appreciated what linguaphone promoter approach me to buying linguaphone..im not complaining about what linguaphone did it to me coz i know the programme is good but how good we are used that materials....Most of the student specially MALAY student they are not good enough in english but they are good complaining good materials....TESL STUDENT 2010 KOLEJ PERINDU UITM.

lalala said...

mak aih anon atas aku ni dapat band 5 muet tapi bi tunggang langgang gak aku tengok. LOL

Khairulnwar said...

Hurm, RACIST betol kau ni.pardon..? band 5....woaaa.betul2 memalukn kami. Byk spelling and grammatical error. Para pembaca boleh buka mata check benda ni.Word every word.. each of them.OK fine..mls nak layan komen org racist!

Cmni,linguaphone ni memang benda baik tapi cara promoter tu salah sebenarnya. cara diaorg promote tetap sama di setiap negeri. tapi kekadang mereka cepat naik angin kalau takda pelanggan yang nak beli. Lebih-lebih lagi kalau korang jadi target untuk set yang paling last di tangan diaorg..Kesian dgn kwn sama asasi aku.these things also happen in my university. They will focus on Semester one's student like myself. So, she complained the matter to higher authority with respect to things. Alhamdulillah..the contract can be terminated.
Mungkin diaorg tak tahu, student Uni punya kuasa untuk bertindak. Satu lagi, kalau tengok benda ni dipromosikan. CEPAT2 LARI. setidak-tidaknya, korang boleh guna duit elaun or ptptn korang untuk benda yg lebih baik. Byk lagi benda yg patut dibeli drpd beli benda yg buat habuk dlm bilik..maaf memanjang.

Khairulnwar said...

plus, kalau diaorg mintak ic korg untuk pendaftaran awal, jgn bagi..sebab itu cara diaorg force kita beli benda ni..*Tips