November 10, 2010

Daftar kursus, pelajar merungut Mysis tak boleh masuk

Tanjong Malim, 10 November – Pelajar Universiti Pendidikan Sultan Idris hari ini menyatakan rungutan mereka disebabkan berlaku kesukaran dalam proses pendaftaran subjek semester hadapan menerusi laman Mysis. Sistem server Mysis dikatakan masih ‘lembab’ walaupun penggunaan Upsi Jaring sudah berkurangan ekoran ramai pelajar sudah pulang bercuti.

Pelajar juga menyifatkan bahawa mereka mengalami kesukaran untuk ‘add’ subjek kerana ‘server down’ disamping tidak mengetahui apa punca sebenar laman Mysis begitu sukar dimasuki.

Dalam pada itu , kesukaran pendaftaran subjek tersebut telah menimbulkan pelbagai reaksi pelajar dan ada yang memberi komen sinis bahawa “kalau nak add subject, jangan guna Google Chrome, jangan guna Mozilla, jangan guna ‘ internet explorer’, tapi gunalah ‘powerpoint’, ‘conform’ boleh masuk”.

Dalam hal berkaitan,server Mysis dikatakan sering kali lambat apabila pelajar mula mendaftar kursus secara online sejak daripada beberapa semester lepas. Namun, hal yang sama masih lagi berulang.

31 comments:

Anonymous said...

mysis had problem, but you all happy, we all student having problem and pray to god for change you attitude.

farisazmi said...

ada ke patut power point... aku baca aku sendiri tergelak... Papapun bersabar lah pelajar sem 3 ke bawah ... Kami di sem 5 telah merasainya... uhuhuh

Anonymous said...

kami suka.....inilah yang korang perjuangkan......bagus semua barisan kepimpinan yang menabur manifesto ini...yeaaahrrhhhhhhhh

Anonymous said...

its a huge problem for the students~ n upsi notice that this problem occur every semester~but still~nothing happen~no improvements~hell yeah~congratulation~

Sang Mencari Kebenaran said...

hurm..tempoh hari wakil dr ICT ckp trafic bz punca mysis susah nk buka..tp klu yg xpakai upsi jaring pn alami perkara yg sama.....

Anonymous said...

kalau boleh..... bialah pihak akademik yang uruskan.... lagipun ini akan menimbulkan ketidak puasahati prlajar.... mohon mpp... bertindak membentu kami

Anonymous said...

yup...pihk akademik tolong 'take note'..nati kalu lambat add kena denda plak...padahal masalah datang dari sistem MySis sendiri.. same2 kite perbaiki yea ~

Anonymous said...

Kebanyakan masalah dalam MYSIS adalah kerana server yang kurang berbanding U lain yg menggunakan kaedah pendaftaran seperti ini. Knapa tidak digunakan sahaja kaedah seperti yg digunakan oleh U lain iaitu pendaftaran semester sahaja dan pelajr diberi jadual yg telah ditetapkan??

Anonymous said...

Sistem seperti ini melecehkan...rasanya tiada sebarang manfaat pun...nak guna sistem kelas pertama tapi terdapat banyak kelemahan..baik guna borang dan hantar...walaupun agak lewat tapi mudah

Anonymous said...

UPSI harus prihatin..
sem lepas da jd cmni..
ptt nyer sem ni pr0b 2 da dprbaiki....
but still..
sme gak..
cm xde prubahan....

Anonymous said...

SEBAB DIA PENGURUSAN UPSI NI MASIH DI TAKUK LAMA.

ISU SUDAH LAMA, SETIAP KALI PENDAFTARAN KURSUS INILAH YANG TERJADI.

MANA MPP? PERKARA BERULANG NI TAK SEPATUTNYA BERULANG LAGI. TAK PEKA MASALAH PELAJAR, SEDANGKAN MEREKA PUN PELAJAR JUGA.

MPP..MPP..

Anonymous said...

trafik byk sgt...bayangkan berbelas ribu pelajar masuk mysis dalam satu2 masa...pihak UPSI patut upgrade diorg nya server lg...

Anonymous said...

Apa gunanya MPP klau tiada sebarang tindakan utk membela nasib pelajar diambil??
Cakap saja lebih semasa pilihan raya..
Kerja buat entah ye ntah tidak..
Mana semua janji2??

Anonymous said...

Kalau tunggu berjam-jam ni boleh menjanjikan kelas yang dihajati okla juga.
Ini bila nak add, kelas penuh.
Apa guna tunggu berjam-jam depan laptop utk daftar benda ni??

Anonymous said...

dah 2 hari 2 mlm tgu benda alah 2...
langsung x de sinar harapan...
hampeh toi...
sapa yg bertanggungjawab dalam hal2 2???

sayasayangupsi said...

recently, an article about UPSI's on one of its projects has been featured in UNESCO's magazine which means UPSI has now captured international's attention. not only that, program like orchestra symphony which involves the participation of international university and it is even aired on RTM1 make us proud of being the UPSI's students.

it is terribly disappointing if a problem like this (as what we are discussing on now) happens. I as a student do not blame the university 100% as problems occur almost everywhere at unexpected time. But still, we should always be prepared with back up plan. what will be the back up plan? ICT people should figure it out themselves.

bila benda macam ni jadi, kesian pada dua-dua pihak. kesian kat kami students sebab perlu bersengkang mata menunggu bila mysis akan pulih. 1. kami nak kena berebut untuk daftar subjek untuk elak clashes on classes dan juga nak pastikan subjek yang dah dicadangkan dalam buku panduan pendaftarn subjek setiap semester dapat kami ikuti krn kami percaya cadangan yang dibuat itu berdasarkan penilitian para pensyarah yg dirasakan bersesuaian dengan kami.

rakan-rakan pelajar sekalian, bersabarlah. walaupun mungkin sukar nak bersabar (kita pun manusia biasa yang akan rasa geram sebab benda2 macam ni), bersabarlah n berharap pihak ICT dapat selesaikan masalah ni secepat mungkin lagipun kami nak finals dah. bendaobenda macam ni sedikit sebanyak mengganggu kami.

n lagi satu, saya harap, at least pihak ICT or akademik tolonglah notify kami pelajar ni. siarkanlah di portal yang dibina canggih dan indah itu dengan memo pasal benda ni. beritahu apa masalahnya dan if possible beritahu bila mungkin dapat diselesaikan.sekurang-kurangnya pelajar tak tertanya-tanya apa yang berlaku dan pihak ICT tak pening sebab panggilan masuk ke pejabat bertalu-talu.ok?

:)

Ong Shwu Chyn said...

Upgrade the system is the most important thing to be done now. Since sem 1 we are facing such problem, and it doesn't solve and getting worst now. I think should separate the students from every semester during the registration period to reduce such problem.

mat said...

mohon upsi guna pakai gentian optik,, lebih releven da buat kadar banding dengan UUM, senang je tgok dyeorg add course. mybe boleh tye dyeorg,, server cmne dyeorg guna,,,,mekasih,,,

Anonymous said...

Btol tu..lbh bek isi borng je.pas2 anta..bjuta kali lbh bek dr mysis ni..ataupn upsi tetapkn je jdual utk plajar.cara tu lebh bgus..

Anonymous said...

Oit!!!kah kah kah!!!mysis ni memg syial!!!
kah kah kah!!!
mber aku umah die x de tenet,die sdiri x de laptop,die x buat pinjaman ptptn sbb riba,sbb 2 die x beli laptop!!...jd nye,die pg la cc pagi2 buta ag...kah kah kah!!last2,hampeh...4 jam die dok cc,xde pe yg dapat..n mlm td die dok umah pak sedara die,sbb pak sedara die ade broadband...last2 hampeh jugak!!!!kah kah kah!!...
ini lah sistem yg zalim!!dah tau server 2 down,awat x baiki biol!!!kah kah kah!!MPP dok perjuangkan benda2 yg haprak,tp benda yg amat penting ni diorang dok loklaq!!kah kah kah!!
oit ICT!!!pegi beli server baru r kt cyberjaya!!dah tau server ko guna skrg ni haprak,apsal dok guna lagi...upgrade r ckit minda korang ni,dah benda ni selalu berlaku,apsal x menyediakan perkhidmatan yang memuaskan...ini x,dok pada takuk yang lame...memg haprak!!!tempah kt cyberjaya server yg tip top punya,upgrade FTP samapi 320GB!!baru r tip top perkhidmatan...jgn jd macam KJ~~(Siapa Babi Negara???) kah kah kah

nazrul adnan sem 3 said...

ak yg sem 3 nih dok tercangak dpn leptop tggu mysis dok loading..tp harammmmmmmmmmmmmmmm..error ja memanjang..hampa igt ak ni xdak kja len ka nk wat hah??bodo pnya sistem..pnya lembab..tu pown berangan nk jadi u..huh..

pelajar UPSI said...

mpp gila babi

kuat sangat sokong HEP samapai hal kecil pun tak boleh handle

perkara kecil pun tak boleh nak handle apatah lagi yang melibatkan rakyat

manifesto adalah jalan meraih undi
daripada student

blia la UPSI nak maju, cakap minda kelas pertama

TNC boleh tak kalau tolong turun padang bersama menjenguk masalah student

Pihak Akademik makan gaji buta, kalau pergi jumpa habislah student kena marah

ada ke patut, pendaftaran sem 1-3 sekali, sedangkan sebelum ini sem 1 hanya bersama sem 2 sahaja.

1 Malaysia "rakyat adalah mangsa" pencapaian diutamakan kepada golongan atasan.

minta ambil tindakan yang sewajarnya, terutama bahagian akedemik.

Anonymous said...

tolong la ambik tindakan..MPP???mna tgjwb anda??nk hrp stdnt2 len..kmi x bkuasa..mnurut ja wlupn sistem yg sgt teruk dh mnyusahkn smua org..kita ada hak sbg plajar...ni bkn memudahkn plajar..tp menyusahkn plajar dan memalukan upsi sndri bla ada U len tahu sistem upsi sebegini..

Anonymous said...

sy xnk kene denda yeee
sape nk tlg???

Anonymous said...

Cuba buat kerja cara bijak...
Bagi tempoh untuk pelajar daftar,
seminggu untuk pelajar sem 1, seminggu untuk pelajar sem 2 dan seterusnya...
Kalau tidak pun 2 minggu untuk setiap sem.
Tidak perlu pelajar bersusah-susah duduk depan PC tunggu dapat masuk Mysis.
Fikirla, orang masuk tandas pun kena beratur jugak...

Anonymous said...

Cuba buat cara bijak...
Bagi satu tempoh masa untuk pelajar daftar, seminggu untuk pelajar sem 1, seminggu untuk sem 2 dan seterusnya...
Kalau tidak pun 2 minggu untuk setiap sem.
Fikirla, orang masuk tandas pun kena beratur juga...

Anonymous said...

btul la,baik balik guna borang je,lg bagus,kursus yg kita nak pun dpt,takyah jd gila tiap kali nak add kursus setiap sem,barula u lain pdg rendah pd kita yee...mpp pun takde kuasa dan taklah kuat sebenarnya,tp korang kena berani buat sesuatu sebab anda WAKIL PELAJAR.

Anonymous said...

hmmm.....sangat "bagus" pendaftaran begini....every day tido pkl 4 5 pg...laptop x pernah off semate2 nak tunggu sistem yg "sangat bagus" ni...tp still x berjaya...
pk la kebajikan pelajar upsi siket...konon nak maju,tp macam sampah...

Gerasi Bansa said...

SISTEM PENDAFTARAN ONLINE AKAN DITUTUP UNTUK PENAMBAHBAIKAN SERVER :

TARIKH : 12 NOVEMBER 2010 (HARI Jumaat)

MASA : 8.00 PM - 12.00 AM



PENJELASAN DRPD PIHAK AKADEMIK BERKAITAN MASALAH PENDAFTARAN KURSUS:

* MASALAH ADALAH BERPUNCA DARIPADA SERVER DAN PROSES PENAMBAHBAIKAN SEDANG DILAKUKAN OLEH PIHAK ICT.
* PIHAK AKADEMIK DAN ICT TELAH BERBINCANG UNTUK MENDAPATKAN SERVER YANG LEBIH BAIK BG MENGATASI MASALAH INI.
* TIADA DENDA YANG AKAN DIKENAKAN KEPADA PARA PELAJAR YANG LEWAT MENDAFTAR (KESALAHAN PELAJAR YANG PERLU DIKENAKAN DENDA AKAN DIKENALPASTI MELALUI SISTEM)
* TEMPOH PENDAFTARAN AKAN DILANJUTKAN BERMULA 4/12 - 23/12 ( UNTUK SEMUA PELAJAR SEM 1-8 YANG MASIH BELUM MENDAFTAR KURSUS). DIHARAPKAN KELONGGARAN YANG DIBERIKAN OLEH PIHAK AKADEMIK INI TIDAK DISALAHGUNAKAN OLEH PELAJAR.

SEBARANG MASALAH BOLEH TERUS MERUJUK KEPADA PIHAK AKADEMIK..HARAP MAKLUM..TQ


yang Menjalankan Tugas
MPP UPSI 2010/2011

hudz said...

Banyaknya cikgu dan cikgi anonymous kat sini. Macam ni ke tunjang pendidikan negara? Takutlah nak hantar anak2 ke Sekolah Kebangsaan. Emm, rasanya hari ni dah ok kot. Tapi takde pun sebarang komen berterima kasih. Cikgu oh cikgu..

paan said...

harap semua bersabar...mmg tiap2 sem mcm ni.x kn x biasa lg kot