November 24, 2011

Naib Canselor: Tak perlu lagi INSAK

Tanjong Malim, 24 Nov- Naib Canselor Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) , Prof Dr Zakaria Kasa, menyatakan bahawa graduan pendidikan yang telah mengambil ujian MEdSI tidak perlu lagi ambil ujian Inventori Sahsiah Keguruan (INSAK).

Ketika dihubungi UPSIkini, beliau menyatakan bahawa mengikut persetujuan yang diambil antara KPM dan universiti, mereka yang telah mengambil ujian MEdSI tidak perlu lagi mengambil ujian INSAK. Mereka akan terus melalui temuduga yang diuruskan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP).

Katanya "ikut persetujuan, mereka yang ambil MEdSI tidak perlu ambil INSAK. Mereka perlu lalui temuduga."

Mengulas perkara yang sama, Tim. Menteri Pelajaran, Dr. Wee Ka Siong mengatakan bahawa pengambilan graduan pendidikan pada kali ini akan diuruskan oleh SPP dan tidak lagi menggunakan sistem e-GST sebaliknya terus diproses melalui temuduga.

Mereka juga akan ditempatkan mengikut Sistem Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) dan tidak lagi menggunakan sistem lama bagi memudahkan proses kenaikan pangkat dengan lebih cepat. Graduan yang layak akan terus bermula dengan gred DG 41 berbanding DC 41 sebelum ini.

Untuk rekod, bermula ambilan 2007, semua mahasiswa pendidikan telah diwajibkan melalui ujian MEdSI dan temuduga sebelum layak memasuki IPTA dalam jurusan pendidikan.

No comments: