December 9, 2010

Mahasiswa pendidikan diseru bersama rakyat protes kenaikan harga barang

Tanjong Malim , 9 Disember - Berhubung isu kenaikan beberapa barang asasi kehidupan ,mahasiswa pendidikan khususnya dari Universiti Pendidikan Sultan Idris diseru untuk menyatakan pendirian mereka bersama rakyat bagi membantah kenaikan harga barang, minyak dan gula.

Kenyataan tersebut diseru oleh sebuah badan mahasiswa nasional, SMM (Solidariti Mahasiswa Malaysia) agar semua mahasiswa bersama-sama rakyat turun ke satu himpunan aman yang akan diadakan di Putaraya pada esok hari. Maklumat himpunan seperti berikut:
9 comments:

Anonymous said...

senang ja aku nk kata sapa yg join bodoh ekonomi..buta apa...benda ln nk free la nk apa2 ja dr kerajaan pasai naik harga barang plak duk bising,mahasiswa yg join mmg bodoh...

seni sem 7

Anonymous said...

kenaikan harga nk protes..cuba korang protes sal nasib bdk2 pdidikan nnti bila nk posting lg bgs...

*jgn jd bodoh xtentu pasal

liyana said...

ade ke diorang nak dgr suara rakyat :(

Anonymous said...

bila result nk kuar ni..unimas dh kuar result upsikini tau ka...

Anonymous said...

dari protes naik harga bek protes pentadbiran upsi yg tongang langang n pasal keawangan upsi... program nak suruh buat banyak, tp bajet xda... pastu cakap student xle wat keje la, xle bedikari la... apeke jadahnye bnda ni??? mpp ape korang tau??? makan je... dan perlindungan insuran keatas mahasiswa ketika mengikuti aktiviti upsi, sama ada sewaktu waktu kuliah atau aktiviti luar sebenarnya tiada... adakah mpp tau??? kalo tau ape tindakkan mpp??? akan ddk goyang kaki je???

Anonymous said...

dua anon teratas cakap tak srupa mahasiswa.pemikiran yang telah diprogramkn oleh org2 zalim.berfikir dulu sblm komen.

Anonymous said...

yang taw nk protes sana sini...
buat semakkkkkkk

Cikgu Fasiha said...

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Tahniah kepada yang sudi memberi komen. Anonymous2 diatas berjaya menerbitkan rasa hati mereka, lantas diterjemah didalam ruangan ini. Tahniah..

Namun, bagi saya pemikiran mahasiswa harus jauh kehadapan. Mahasiswa harus turun bersama masyarakat, kerana kelak mahasiswa yang akan membawa suara rakyat ke gerbang pentadbiran kerajaan. kadangkala, berdiplomasi hanya membuang masa, kerana itu demonstrasi yang menjadi pilihan. Ia mampu memberi impak dan membuka ruang mata dan ruang hati mereka yang masih tertidur.

Jangan hebat dalam menghentam, sedangkan orang yang menghentam itu tak buat apa-apa? Sekadar omong kosong, tapi hakikatnya habuk pun takde...

-peminat setia upsikini-
teruskan membuka ruang memacu transformasi upsi..

Anonymous said...

kan satu Malaysia katakan...masing2 sokong kenaikan harga..mmg bangang!!sbg contohnya, kita negara pengeluar minyak tp dok sebok ikut negara bukan pengeluar mnyk yang nek kan harga minyak ..