May 4, 2012

Siri 19 : Wahai Dato’ Dandut dan Sudaraku di HEPA. Adakah Hatimu Terlalu Keras? Sehingga Tidak Boleh Dilentur Dengan Kematian…Sekian lama penulis menyepikan diri dalam menulis sambungan siri tentang DD ini. Setelah satu kejadian tragis yang berlaku menyebabkan penulis terpanggil bagi menerangkan beberapa perkara dan berdekatan dengan pesta Konvokasyen pada minggu depan. Kematian adalah peringatan untuk seseorang yang masih mengecap nikmat kehidupan, sedangkan kehidupan adalah medan untuk persedian menuju kematian. Begitulah dua alam yang saling berkait antara satu dengan yang lain, agar manusia sentiasa beringat dan berwaspada dalam kehidupan.

                Tidak susah untuk mencari contoh mereka yang belajar dari kematian, lihatlah apa yang dilakukan oleh DYMM Sultan Perak yang telah mengangguhkan segala majlis keramaian dan penyampaian darjat kebesaran lantaran musibah kematian yang menimpa kerabat baginda. Itulah contoh teuladan untuk diikuti oleh seluruh rakyat jelata di bumi bertuah ini.

                Tetapi malang, contoh yang baik itu tidak langsung diendahkan oleh Dato’ Dandut dan “kaum kerabatnya” di HEPA. Dalam keadaan warga UPSI masih bersedih di atas musibah kematian penuh tragis salah seorang pelajarnya tidak sampai dua minggu. Dalam keadaan kekalutan dan keresahan yang melanda warga UPSI akibat daripada beberapa  cubaan yang sama selepas itu. Aneh sekali kelakuan Dato’ Dandut dan “kerabatnya” di HEPA, rupa-rupanya tidak pernah memperdulikan suasana itu. Lihatlah atur cara pesta konvokesyen yang disediakan oleh HEPA  untuk “menginsafi kematian” itu, seolah-olah tiada apa yang berlaku. Ya Allah… di manakah iman kita di saat berhadapan dengan keadaan ini? Di manakah maruah kita warga UPSI di mata masyarakat?. Penulis dikhabarkan pihak penganjur pada awalnya telah mengisi ketiga-tiga malam pesta konvokesyen tersebut dengan program konset dan hiburan. Namun, kerana bantahan beberapa individu  tertentu akhirnya pihak penganjur terpaksa menggantikan salah satu daripada malam tersebut dengan forum agama. Aduhai… malangnya nasib program agama dalam era Dato’ Dandut, sekadar menggantikan konsert hiburan, sekadar mengkaburi mata warga UPSI, program agama hanya sekadar menutup program mungkar malam-malam sebelumnya. Wahai saudaraku yang cintakan Islam, tidakkah anda rasa terhina atas perlakuan ini?

Wahai Dato’ Dandut dan saudara warga HEPA, adakah hatimu terlalu keras sehinggakan tidak boleh dilenturkan dengan kematian? atau hatimu sebenarnya telah mati sebelum kematian itu? Sehinggakan kematian itu tidak mampu walau hanya seketika untuk kamu tinggalkan kemungkaran, atau sekurang-kurangnya tidak menjadi penganjur kepada kemungkaran. Wahai saudaraku, jangan biarkan hatimu mati sebelum kematian jasadmu…

Wahai saudaraku Dato’ Naib Canselor, Tidakkah Dato’ mempunyai kuasa untuk mengarahkan kemungkaran itu dihentikan untuk menghormati kematian demi maruah warga UPSI?… Wahai saudaraku yang memiliki sedikit kuasa kurnian Tuhan, tidakkah egkau ingin menjadi penghalang kepada kemungkaran di depan mata, agar ada penyaksian di hadapan Tuhanmu kelak?... Wahai saudaraku kakitangan UPSI, sebarkanlah penulisanku ini kepada sesiapa yang kau fikirkan mampu menjadi  penghalang kemungkaran ini. Wahai saudaraku mahasiswa UPSI, bangkitlah dengan segala kekuatan yang anda miliki, sebagai tanda pengorbanan kepada sahabat yang telah dijemut Ilahi. Jangan biarkan Dato’ Dandut dan “kerabatnya” di HEPA begitu biadap menganjur kemungkaran di saat warga UPSI diselubungi kesedihan dan kepedihan itu.

Wahai saudaraku warga UPSI, andainya kamu tidak mampu menjadi penghalang kepada kemungkaran itu, andai masih ada sedikit iman dihatimu, jangan biarkan kakimu memijak walau sesaat  di pesta malam kemungkaran itu. jangan tunggu musibah kamatian yang tragis itu datang menjemput anak dan saudaramu sendiri, untuk kamu sedar erti sebuah kamatian, agar kamu kenal erti sebuah penghormatan.

3 comments:

Kump. Abang2 Keluar UMNO said...

Kami mohon sangat2 agar semua anak2 muda mengundi PR pada PRU ke-13. Mesti undi PAS, PKR dan DAP. Kita mesti ambil serius soal ekonomi dan perpaduan kaum. BN telah meninggalkan banyak hutang di setiap negeri. Ini akan membebankan kita.. Percayalah. Lihat sendiri selangor, bila PR memerintah, hutang selesai. Mereka pun tahu tapi tetap mahu menafikannya.. sememangnya betul..

Terang2 tak wujud perpaduan dalam BN. MCA dan MIC terang2 menolak BN.

Pastikan anda memberitahu rakan2, emak ayah dan saudara yang kurang tahu soal ekonomi dan perpaduan kaum.... Walaupun terpaksa berada dlm kem BN dan UMNO, pastikan undi anda tetap kpd PR.... Yakin dan percayalah, anda tak rugi apa2 jika bg peluang kpd PR malah untung..Jika adik2 semua tak yakin, buktikan video dibawah adalah tidak benar

http://www.youtube.com/watch?v=TtEnNzCwXCk&feature=player_embedded
Kekejaman Terhadap Orang Muda - ( Lihat sendiri BUKTI, Kenapa kami KELUAR UMNO dan TAKKAN kembali lagi. Buktikan jika ia PALSU )
1~BUKTI 1 * (MESTI TONTON)
2~BUKTI 2 * (HOT)
3~BUKTI 3
4~BUKTI 4
5~BUKTI 5 * (HOT)
6~BUKTI 6
7~BUKTI 7
8~BUKTI 8
9~BUKTI 9
10~BUKTI 10

~ Orang Muda Geng Kita - Usaha Dengan Doa ~p/s: Ubahsuai (copy&paste) dari 'Adik Sayang'

Anonymous said...

Hati DD memang keras. Kita harus lesapkannya daripada UPSI. Nak tunggu hingga PRu13 ke, atau ada cara lain?

Tolong update lagi tentang news terkini dari UPSI.

Anonymous said...

saya pergi program ceramah masa pesta konvo nie tp sayang penonton yang hadir boleh dikira dengan jari...sayang seribu kali sayang kerana banyak ilmu yang berguna dikongsi oleh ahli panel pada malam itu.