November 11, 2009

Aqilah mohon semak penulisan pengumuman sebelum disiar

Tanjong Malim, 11 Nov. – Exco Akademik dan Kerjaya Majlis Perwakilan Pelajar (MPP), Nur Aqilah Hanis hari ini mengeluarkan kenyataan memohon agar pihak Unit ICT UPSI atau mana-mana pihak yang berkaitan dalam menyiarkan pengumuman di ruangan ‘Headlines’ dalam MyUPSI Portal agar menyemak penggunaan tanda baca dan tatabahasa yang digunakan dalam pengumuman tersebut sebelum disiar.

Ini berikutan kesilapan yang sering kali berlaku dalam penggunaan tanda baca dalam beberapa tulisan pengumuman yang dibuat.


Beliau ketika mengeluarkan kenyataan tersebut merujuk kepada pengumuman yang disiar berkenaan Program Baktisiswa Cakna Ilmu 2009.

Menurutnya ada beberapa penggunaan tanda baca yang salah dalam tulisan pengumuman tersebut dan ia telah beberapa kali berlaku.

“Saya rasa kesilapan tersebut sudah beberapa kali berlaku dengan penggunaan tanda baca yang salah dalam beberapa pengumuman sebelum-sebelum ini dan ini berkemungkinan berpunca daripada kesilapan teknikal namun apa yang saya mohon adalah perbetulkannya pada masa akan datang sama ada kesilapan berpunca daripada sistem komputer atau kesilapan lain”,katanya.

Tambahnya,”meskipun perkara tersebut dilihat remeh bagi sesetengah pihak, namun sebagai sebuah institusi pendidikan yang terulung, perkara remeh tersebut tidak sepatutnya berlaku apatah lagi melibatkan soal bahasa”.

3 comments:

Anonymous said...

itu bukan masalah kesilapan tanda bacaan...

platform untuk dia masukkan pengumuman tak support tanda bacaan tersebut..

Anonymous said...

biasala la tu..bile hanya pandai membantah dan mengkritik tanpa ada pengetahuan dalam bidang ini...yang tahu nak menyalahkan org lain je..selidik dulu

Anonymous said...

Saya sokong saudari Aqilah. Cakna berkenaan perkara-perkara macam ini. Teruskan usaha saudari, kami menyokong saudari..